E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18651
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļa atbrīvojumi ienākumam no kapitāla pieauguma

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. decembrī, 2019
Ruta

Par IIN no kapitāla pieauguma: pašlaik man īpašumā ir 1) māja no 2007. gada, arī deklarēta esmu no 2007. gada, un 2) dzīvoklis no 2012. gada. Kad pārdošu māju, VID darījums jādeklarē, nodoklis nav jāmaksā. Paliek viens īpašums – dzīvoklis –, kuru domāju pārdot un iegādāties kaut ko citu: jaunāku māju vai divus mazākus dzīvokļus. Par IIN no šī darījuma: tas skaitās mans vienīgais īpašums, tiklīdz pārdodu otro īpašumu neatkarīgi no tā, kad jaunais īpašnieks to reģistrē zemesgrāmatā? Ja drīz pēc pārdošanas dzīvokļa vietā pērku māju vai divus dzīvokļus, vai man ir jāmaksā IIN?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka ir jāmaksā 20% nodoklis, ja nav trijos gadījumos noteiktā atbrīvojuma.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas

Ja dzīvokļa pārdošanas brīdī tas būs vienīgais zemesgrāmatā reģistrētais īpašums, gūtais ienākums, ieguldot to funkcionāli līdzīga īpašuma iegādē, nebūs apliekams ar nodokli. Likums nosaka nodokļa atbrīvojumu, kad vienīgo vienu īpašumu aizstāj ar vienu citu īpašumu. Paredzot šo iespēju, likums nerunā par divu vai vairāku īpašumu iegādi viena vietā.

Kas attiecas uz īpašuma reģistrāciju zemesgrāmatā (šis fakts ir svarīgs nodokļa atbrīvojuma piemērošanā, nosakot, vai tas ir vai nav vienīgais īpašums ienākuma gūšanas brīdī), tad Civillikuma 994. pantā noteikts: par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās. Līdz ierakstīšanai zemesgrāmatās nekustamā īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību: viņš nevar izlietot nevienu no priekšrocībām, kas saistītas ar īpašumu, un viņam jāatzīst par spēkā esošu visa uz šo nekustamo īpašumu attiecošās tās personas darbība, kura pēc zemesgrāmatām apzīmēta par šā īpašuma īpašnieku.

Valsts ieņēmumu dienesta informatīvajā materiālā Ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma ir izklāstīts, kā tiek piemērots nodoklis un atbrīvojumi. Jānorāda, ka pirms nekustamā īpašuma pārdošanas VID aicina konsultēties ar dienesta speciālistiem. Saziņas iespējas atrodamas VID mājaslapā. Ieteicams izmantot šo iespēju, lai nerastos pārpratumi ar nodokļa maksāšanas pienākumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas