E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18637
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1
1
1

Komerciālo paziņojumu nosūtīšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2019
Valentīna

Gandrīz katru dienu saņemu e-pastus (reklāmas) par kredītiem no dažādiem uzņēmumiem, kuri ar šo nodarbojas, lai gan nevienā no šiem uzņēmumiem nekad neesmu bijusi ne kliente, ne kādā citā veidā nodevusi savus personas datus (e-pasta adresi). Katram šim uzņēmumam nosūtīju e-pastu ar lūgumu dzēst manus datus no sistēmas un informēju, ka nevēlos turpmāk saņemt šādus komerciālus paziņojumus (jo gada laikā no viena uzņēmuma pat esmu saņēmusi vismaz 40–60 šādas reklāmas). Saņēmu atbildi, ka reklāma tiek sūtīta visiem e-pasta lietotājiem. Ja turpmāk nevēlos saņemt reklāmas, tad e-pastā atrodama norāde, kā var atteikties no reklāmu sūtījumiem. Lai atteiktos no reklāmas, vienīgā iespēja ir maksāt par šo pakalpojumu. Vai manas kā datu subjekta tiesības atteikties no turpmākas manas datu izmantošanas komerciāliem mērķiem nav pārkāptas, ja no reklāmām es varu atteikties tikai par samaksu? Cik zinu, tad Vispārīgā datu aizsardzības regula nosaka to, ka piekrišanai datu apstrādei ir jābūt brīvai un nepārprotamai un datu subjektam jebkurā laikā ir tiesības šo piekrišanu atsaukt. Vai šāda atsaukšana regulas kontekstā var būt arī par samaksu?

A
atbild:
26. novembrī, 2019

Uzdotā jautājuma kontekstā jāsaprot divas atšķirīgas situācijas:

  • vai komerciālos paziņojumus Jums nosūta e-pasta adreses administrators;
  • vai arī šādus paziņojumus jums nosūta trešās personas.

Šķiet, ka šādi komerciālie paziņojumi Jums tiek sūtīti no e-pasta domēna turētāja vai saistībā ar to.

Jautājumā atsaucaties uz Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 6. panta 1. punkta a) apakšpunktu, norādot, ka Jūsu datu apstrādes tiesiskais pamats ir “piekrišana”. Taču vēlamies vērst uzmanību, ka Jūsu datu apstrādes tiesiskais pamats ir regulas 6. panta 1. punkta b) apakšpunktā noteiktais – t. i., līgums starp e-pasta adreses pakalpojumu sniedzēju un Jums kā pakalpojuma saņēmēju.

Šādā situācijā atbilde uz Jūsu jautājumu par personas datu apstrādes tiesiskumu sākotnēji ir meklējama pušu starpā noslēgtajā līgumā.

Līgums, bez šaubām, var paredzēt maksu par e-pasta adreses lietošanu, arī to, ka pakalpojuma saņēmējs tiek atbrīvots no šādas maksas (saņem 100% atlaidi), savukārt pakalpojumu sniedzējs par to ir tiesīgs nosūtīt pakalpojumu saņēmējam komerciālus paziņojumus.

Ņemot vērā minēto, aicinām Jūs vispirms iepazīties ar pušu starpā noslēgto līgumu un attiecīgā pakalpojuma sniedzēja privātuma politiku (ja tāda ir).

Ja Jums nav iespējams iegūt Jūsu interesējošās ziņas un pakalpojumu sniedzējs nenodrošina regulas 13. pantā paredzētās informācijas sniegšanu, Jums ir tiesības vērsties pie attiecīgā pakalpojuma sniedzēja ar motivētu iesniegumu (pretenziju).

Ja mēneša laikā no iesnieguma nosūtīšanas Jūs nesaņemat atbildi pēc būtības vai iesūtītā atbilde Jūs neapmierina (Jūs saskatāt pakalpojuma sniedzēja darbībās savu regulā noteikto tiesību aizskārumu), Jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu Datu valsts inspekcijā, kas ir uzraudzības iestāde Latvijā fizisko personu datu apstrādes jomā.

Par regulā noteikto tiesību – piekrišanas un atsaukšanas – realizēšanu paskaidrojam: ja Jūsu personas datu apstrāde ir veikta uz “piekrišanas” pamata, tā ir atsaucama tikpat viegli kā sniegta (regulas 7. panta 3. punkts) un par piekrišanas atsaukšanu nekādā gadījumā nedrīkst piemērot nekādu maksu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 54 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas