E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18634
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Uzvārda maiņa bērnam, ja viens vecāks ir miris

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2019
Liene

Labdien! Vēlos uzzināt, kā varu nomainīt savam bērnam uzvārdu uz savu. Bērna tēvs ir miris, un nekas ar viņa uzvārdu vairs nesaistās.

A
atbild:
10. janvārī, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Lai bērnam varētu nomainīt uzvārdu, ir jābūt pamatotam iemeslam.

Lai varētu nomainīt personas uzvārdu, ir jāpapildina dzimšanas reģistra ieraksts, to paredz Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 37. panta pirmās daļas 1. punkts. Reģistra papildināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2013. gada 3. septembra noteikumos Nr. 761 “Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem”.

Šie noteikumi paredz: lai nomainītu bērnam uzvārdu, ir jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā vai Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Un ir minēti konkrēti gadījumi, kādos bērnam uzvārdu var nomainīt. Noteikumu 134. punkts uzskaita šos gadījumus:

  • bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas, vecāku laulības šķiršanas, tēva vai mātes laulības noslēgšanas;
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem, pamatojoties uz vecāku vienošanos vai tiesas nolēmumu, nodibināta viena vecāka atsevišķa aizgādība, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno atsevišķo aizgādību;
  • bērna vecāku uzvārdi ir dažādi; vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības, un bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības;
  • svītrotas ziņas par vienu no vecākiem; bērna uzvārdu maina uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības. (Tas nozīmē – ja vienam no vecākiem ar tiesas spriedumu tiek atņemtas aizgādības tiesības, bērnam var mainīt uzvārdu uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības).

Vienlaikus jāņem vērā: minēto Ministru kabineta noteikumu 135. punktā teikts, ka šādā gadījumā ir nepieciešama abu vecāku piekrišana. Konkrētajā situācijā, kad viens no vecākiem ir miris, dzimtsarakstu nodaļa, pieņemot lēmumu, vērtēs bērna intereses un, ja bērns būs sasniedzis atbilstošu vecumu, noskaidros bērna viedokli. Tas nozīmē, ka gadījums tiks skatīts individuāli.  

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas