E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18624
Lasīšanai: 3 minūtes
1
8
1
8

Testaments, dāvinājuma, pirkuma vai uztura līgums – kuru izvēlēties

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2019
Jānis

Tētis grib pārrakstīt īpašumu uz mana vārda. Man ir daudz (9) tiešo mantinieku pretendentu (tētis vēl ir dzīvs, un cerams, ka dzīvos vēl ilgi), neskaitot mammu, un visi, izņemot vienu, varētu traucēt pārrakstīšanas procesu (vismaz man tā liekas). Kā šo procesu var padarīt neapstrīdamu?

A
atbild:
10. janvārī, 2020
Signe Krūzkopa
LV portāls

Nepastāv jēdziens “pārrakstīt īpašumu”. Var rakstīt testamentu vai slēgt pirkuma, dāvinājuma vai uztura līgumu.

Ja uz viena bērna vārda tiks atstāts testaments, to arī varēs apstrīdēt citi neatraidāmie mantinieki.

Ja nekustamais īpašums tiks saņemts par to, ka bērns māti uzturēs līdz mūža galam, – tas būs uztura līgums. Civillikuma tiesību normas paredz, ka ar uztura līgumu viena puse nodod otrai kādu mantisku vērtību (tas var būt arī nekustamais īpašums), par ko otra puse tai dod uzturu, kamēr uztura ņēmējs dzīvo, ja vien par šā pienākuma ilgumu nav norunāts citādi. Trešajām personām, arī uztura ņēmēja potenciālajiem mantiniekiem, nav paredzētas tiesības pretendēt uz mantu (piemēram, nekustamo īpašumu), kas nodota uztura devējam. Tiesiski noslēgtu uztura līgumu apstrīdēt parasti nav pamata. Tas gan neizslēdz iespēju tomēr mēģināt apstrīdēt līgumu tiesā, bet, ja prasība izrādīsies nepamatota, tā ir noraidāma. Pretēja situācija būtu, ja ar uztura līgumu apslēpts cits darījums, piemēram, dāvinājuma līgums, vai uztura līgumam pastāv citi juridiski defekti.

Ja īpašums tiek atdots bez jebkādiem nosacījumiem – tas būs dāvinājuma līgums, ko varēs apstrīdēt neatraidāmie mantinieki. Civillikums tādu situāciju ir paredzējis un tāpēc noteic: ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatraidāmajiem mantiniekiem neatliek pat viņu neatņemamās daļa, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai tas izdod viņiem šīs daļas.

Ja par īpašumu tiks samaksāts – tas būs pirkuma līgums. Šāda darījuma apstrīdēšana būs apgrūtināta, jo par īpašumu būs saņemta pirkuma maksa. Tas nozīmē, ka tēvs var savu gribu realizēt, noslēdzot ar Jums pirkuma un pārdevuma līgumu. Tas var būt gan privāts dokuments, gan notariāls akts.

Ir gadījumi, kad īpašums tiek formāli pārdots (nopirkts par simbolisku samaksu) vai citādi atsavināts (lai apietu vienu vai vairākus neatraidāmos mantiniekus), bet faktiski notiek dāvinājums. Šādos gadījumos neatraidāmie mantinieki tiesā var pierādīt, ka noticis dāvinājums, un izprasīt savu neatņemamo daļu.

Lai izvēlētos atbilstošāko risinājumu, būtu nepieciešams doties pie notāra uz konsultāciju.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas