E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18618
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Īpašumtiesību jautājumi pēc laulības šķiršanas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Dace

Labdien! Pēc šķiršanās pie notāra, kur tika panākta vienošanās par bērna aizgādību, kopmantas sadali un uzturlīdzekļiem, pagājuši 2 gadi. Bijušais vīrs normāli par bērna jautājumiem komunicē reti, pārsvarā izturas emocionāli vardarbīgi, izsmej, ņirgājas, bērna veselības problēmas neuztver nopietni, apgalvo, ka tie ir mani “murgi”, utt. Pats bieži uzstāj, ka vēlas tikties ar bērnu un pavadīt laiku kopā, tomēr tas nav ne prognozējami, ne paredzami: var atteikties iepriekšējā vai tajā pašā dienā, un tad man savi plāni jāmaina. Uzstāj, ka viņa vietā bērnu var pieskatīt viņa jaunā sieva, kurai ir savi bērni un kura arī regulāri ir vardarbīga gan emocionāli, gan fiziski pret saviem bērniem. Tāpat bijušais vīrs neļauj man rīkoties ar īpašumu, kas man pienākas pēc šķiršanās, nevaru ne to ierakstīt zemesgrāmatā (ir hipotekārais kredīts), ne dzīvot tur. Kopumā jūtos iztukšota un izsmelta, kā tādā riņķa dancī, esmu aptaujājusi vismaz 5 dažādus jurstus un advokātus, viens ieteikums ir prasīt uzturlīdzekļu palielinājumu un nesamaksāto uzturlīdzekļu piedziņu. Tomēr tas neatrisina to, ka nevaru rīkoties ar savu īpašuma daļu. Vai ir iespēja izbeigt bijušā vīra emocionālo vardarbību, kas tiek veikta arī bērna klātbūtnē (nododot un paņemot), un ekonomisko vardarbību – neļaušanu rīkoties ar savu īpašumu?

A
atbild:
07. janvārī, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Attiecībā uz bērna aizgādību un saskarsmes tiesībām svarīgs ir bērna viedoklis, šādas problēmas noregulējums meklējams tiesā. Tikai tiesa var ierobežot vecāku tiesības tikties ar bērnu, ja šobrīd tēvam ir tiesības tikties ar bērnu; jau uzsākot tiesvedību un tiesvedības laikā ir iespējams noteikt pagaidu noregulējumu. Par tēva emocionālo vardarbību pret bērnu var vērsties ari bāriņtiesā, lai aizstāvētu bērna intereses.

Jautājumā par tiesībām uz īpašumu nozīme ir objektīviem faktoriem. Atbilstoši Civillikuma 927. pantam īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus, ar to rīkoties un noteiktā kārtā atprasīt to atpakaļ no katras trešās personas ar īpašuma prasību. Ja vien otrai pusei nav kāds tiesisks pamats neļaut rīkoties ar Jūsu īpašumu, tad varat šo traucējumu aizsargāt ar visiem tiesību aizsardzības līdzekļiem. Konkrētajā situācijā nav skaidrs, kā tieši izpaužas traucējums rīkoties ar īpašumu, ir minēti divi apstākļi – nav notikusi nekustamā īpašuma tiesību uz Jūsu vārda nostiprināšana zemesgrāmatā, un vīrs neļauj dzīvot nekustamajā īpašumā.

Nekustamā īpašuma nostiprināšana zemesgrāmatā nav priekšnosacījums, lai varētu celt prasību par valdījuma atjaunošanu, ja dzīvoklis ir aizņemts bez tiesiska pamata. Kaut arī apgrūtinājumi īpašumam ir saistoši neatkarīgi no tā īpašnieka, tie nav šķērslis mainīt zemesgrāmatas ierakstu atbilstoši situācijai dabā.

Vispārīgajā gadījumā par vienošanās labprātīgu nepildīšanu varat vērsties tiesā civiltiesiskā kārtībā. Tiesiska vienošanās rada ne tikai ētisku pienākumu to pildīt, bet arī juridiskas sekas, līdz ar to atbilstoši Civilprocesa likuma 1. pantam katrai fiziskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas