E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18615
Lasīšanai: 4 minūtes
1
3
1
3

Parādu ārpustiesas atgūšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Kaspars

Sveiki! Vai parādu piedziņas kompānija var izsūtīt vēstuli, kurā rakstīts, ka kredītkompānija viņus ir pilnvarojusi piedzīt parādu? Kad prasīju, lai uzrāda pilnvaras kopiju, piedziņas kompānija pateica, ka tas esot komercnoslēpums un man neko nesūtīs. Tad kāpēc man vispār būtu jākontaktējas ar kaut kādu trešo pusi, kas prasa, lai ieskaitu viņu kontā naudu, kā arī vēl parāda piedziņas izdevumus, ja viņi nespēj man uzrādīt pilnvaru?

A
atbild:
25. novembrī, 2019

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Saskaņā ar minētā likuma 1. panta 3. punktu parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ir persona, kura savas komercdarbības vai profesionālās darbības ietvaros atgūst parādu kreditora vārdā vai uzdevumā. Tas nozīmē, ka parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam, lai tas rīkotos kreditora vārdā, ir nepieciešams tiesiskais pamats šādai darbībai (tas var būt noslēgts sadarbības, līgums atsevišķs pilnvarojums u. c.).

Kā tas norādīts jautājumā, parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs ir atsūtījis Jums prasību izpildīt līgumsaistības rīkojoties kreditora vārdā (rīcības pamats – pilnvarojums).

Uzsākot parāda atgūšanas darbības, saskarsmē ar parādnieku parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēja pienākums ir sniegt patiesu un pilnīgu informāciju (skat. likuma 7. panta 1. daļas 3. punktu), t. i., informēt, uz kāda tiesiska pamata parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs ieguvis tiesības atgūt parādu, norādot darījuma veidu un darījuma noslēgšanas datumu.

Ņemot vērā apstākļus, ka pēc Jūsu pieprasījuma parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējs nav iesniedzis Jums pierādījumus par savām prasījumu tiesībām rīcībai kreditora vārdā, Jums ir tiesības noraidīt visus parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēja prasījumus līdz brīdim, kad tas iesniedz Jums prasījumu tiesību apstiprinošos dokumentus (vai to atvasinājumus).

Līdz ar to saskaņā ar likuma 7. panta 3. daļu parādnieka iebildumu izteikšanai noteiktajā termiņā kreditors un parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs nedrīkst veikt parāda atgūšanas darbības (iekļaut parādvēstures datubāzē informāciju par parādnieku un tā parādu, veikt darbības, kas palielina parāda atgūšanas izdevumus, u. c.), kas parādniekam var radīt nelabvēlīgas sekas.

Parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzēja arguments par komercnoslēpumu (ka pilnvarojums ir komercnoslēpums) neiztur nekādu juridisko kritiku, jo pilnvarojums pēc savas būtības ir publisks dokuments (paredzēts uzrādīšanai vai iesniegšanai ieinteresētajām personām), un tas pamato attiecīgās puses tiesības rīkoties citas personas vārdā.

Ņemot vērā minēto, kā arī šajā atbildē sniegto viedokli, papildus paskaidrojam, ka Jums saskaņā ar likuma 4. panta 1. daļu ir tiesības vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (kas ir uzraudzības iestāde patērētāju kreditēšanas un parādu ārpustiesas atgūšanas jomā) ar motivētu iesniegumu vai sūdzību, kā arī saņemt konsultācijas šajā jomā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas