E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18612
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Kas var palīdzēt piedzīt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Irina

Куда можно обратиться,чтоб помогли оформить алименты после 18летия ребенка,социальный работник может помочь?

Kur var vērsties pēc palīdzības, lai piedzītu uzturlīdzekļus bērnam pēc 18 gadu sasniegšanas? Vai sociālais darbinieks varētu palīdzēt?

A
atbild:
21. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja bērns pēc 18 gadu sasniegšanas turpina mācīties un nestrādā algotu darbu, viņam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no vecākiem. Tas izriet no Civillikuma 179. panta pirmās daļas, kurā teikts: “Vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.”

Kā un kas var palīdzēt piedzīt uzturlīdzekļus, atkarīgs no tā, kādā mācību iestādē bērns turpina iegūt izglītību. Ir divi iespējamie varianti.

Pirmais: ja bērns pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā un viņa vecāks (vai abi) nenodrošina sava bērna uzturam valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru (30% no valstī noteiktās minimālās algas, kas 2019. gadā ir 129 eiro mēnesī), bērnam ir tiesības saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai.

Lai saņemtu valsts garantētos uzturlīdzekļus, pašam bērnam jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu. Ērtākais veids, kā to izdarīt, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Lai elektroniski aizpildītu iesnieguma veidlapu, pakalpojumam jāreģistrējas, izmantojot savas (bērna) internetbankas pieejas datus. Citi dokumenti nav nepieciešami.

2019. gadā valsts garantētos uzturlīdzekļus no fonda pilngadīgai personai līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, ja tā turpina apgūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā, izmaksā 28,5% apmērā no minimālās mēneša darba algas (122,55 eiro mēnesī), bet 2020. gadā – 129 eiro mēnesī.

Otrais variants: ja bērns turpina mācīties augstskolā, tad uzturlīdzekļus jāpiedzen tiesā.

Prasības pieteikuma sagatavošana ir vienkārša – jāaizpilda noteiktas formas veidlapa. Pieteikuma veidlapa vienkāršotās procedūras prasībai par uzturlīdzekļu piedziņu pieejama Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā sadaļā “E-veidlapas” (nepieciešamo veidlapu meklēt logā “izvēlēties veidlapu” lapas apakšējā daļā). Veidlapas paraugs pieejams arī Ministru kabineta noteikumu Nr. 305 “Noteikumi par vienkāršotajā procedūrā izmantojamām veidlapām” 2. pielikumā “Prasības pieteikums vienkāršotajā procedūrā par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Veidlapa ir paraugs, kas regulē, kā prasītājam formulējami savi prasījumi. Aizpildīta veidlapa kopā ar bērna dzimšanas apliecību un dokumentiem, kuri apliecina, ka bērns mācās un ir nepieciešami uzturlīdzekļi, bērnam pašam ir jāiesniedz tiesā pēc savas dzīvesvietas. Konkrētajai adresei piekritīgās tiesas kontaktinformācija atrodama Latvijas tiesu portāla www.tiesas.lv sadaļā “Tiesu darbības teritorijas”.

Ja prasības pieteikuma iesniegšanai tiesā ir nepieciešama palīdzība, jāmeklē jurista pakalpojums. Piedzenot uzturlīdzekļus, izmaksas par jurista pakalpojumu iespējams piedzīt no atbildētāja.

Valsts nodrošina bezmaksas jurista pakalpojumus personām, kurām ir maznodrošinātās vai trūcīgās personas statuss. Plašāku informāciju par bezmaksas juridiskās palīdzības iespējām var saņemt Valsts juridiskās palīdzības administrācijā, zvanot pa bezmaksas tālruni 80001801.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas