E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18601
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemes lietošanas tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2019
Dace

Vai ir iespējams savas mantotās kopīpašuma zemes domājamās daļas (kopīpašums – 0,2014 ha) lietošanas tiesības atvēlēt par labu māsai? Zemes nomas koplietošanas līgumā paredzēts, ka līguma nosacījumus var mainīt. Zeme ir pašvaldības īpašums. Vai māsai būs pirmpirkuma tiesības uz zemi?

A
atbild:
20. novembrī, 2019

Ņemot vērā jautājumā norādīto – zeme pieder pašvaldībai, kura savukārt ir noslēgusi zemes lietošanas tiesību līgumu ar vairākiem lietotājiem (nomniekiem), – ir norādāms, ka zeme, kas nav Jūsu īpašums, nevar būt mantojuma tiesību priekšmets, t. i., Jūs nevarat atstāt mantojumā to, kas Jums nepieder.

Zemes nomas tiesības (konkrētajā gadījumā zemi nomājot no pašvaldības) ir personiskas tiesības, kas nav nododamas mantojuma ceļā trešajām personām.

To, vai zemes lietošanas līgums paredz tiesības aizstāt vienu zemes lietotāju (nomnieku) ar citu, ir jāskata konkrētajā līgumā.

Nomniekam zemes pirmpirkuma tiesības nav paredzētas. Plašāk par zemes izpirkuma procesu lasiet LV portāla rakstā “Ja zemes īpašnieks ir pašvaldība, pirmpirkuma tiesību nomniekam nav”. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas