E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18599
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa citā ES dalībvalstī, ja nav noteikta paternitāte

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2019
Sabīne

Labdien! Man ir meita, viņai ir 10 gadi. Reģistrējot bērnu dzimšanas apliecībā, bērna tēvs netika noradīts. Viņš ir citas ES valsts pilsonis un Latvijā nedzīvo. Es nezinu, kur viņš dzīvo, kontaktu nav. Vai ir iespējams pieprasīt uzturlīdzekļus?

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai pieprasītu uzturlīdzekļus, katrā ziņā vispirms jānosaka paternitāte. Ja vecāki dzīvo dažādās Eiropas Savienības valstīs, šādu jautājumu risināšana notiek, pamatojoties uz t. s. Uzturlīdzekļu regulu (Eiropas Savienības Padomes 2008. gada 18. decembra regula (EK) Nr. 4/2009 par jurisdikciju, piemērojamiem tiesību aktiem, nolēmumu atzīšanu un izpildi un sadarbību uzturēšanas saistību lietā).

Saskaņā ar Uzturlīdzekļu regulu katrā ES dalībvalstī ir izveidota centrālā iestāde, kas palīdz sagatavot pārrobežu pieteikumus un pārsūtīt tos starp Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijā šādas centrālās iestādes funkcijas izpilda Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija.

Uzturlīdzekļu regula paredz – arī tad, ja bērna paternitāte nav noteikta, bērna māte var vērsties savas valsts kompetentajā iestādē ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, vienlaikus prasot noteikt paternitāti. Tādā gadījumā paternitātes noteikšanas un uzturlīdzekļu piedziņas procedūra notiks bērna tēva dzīvesvietas valstī, ņemot vērā attiecīgās dalībvalsts normatīvo aktu prasības.

Pirms uzsākat paternitātes noteikšanas un uzturlīdzekļu piedziņas procesu, fonda administrācijā varat lūgt izprasīt no bērna tēva dzīvesvietas valsts kompetentās iestādes paternitātes noteikšanai nepieciešamos datus. Tālākais gan atkarīgs no konkrētās valsts regulējuma. Tāpēc aicinām personīgi sazināties ar fonda administrāciju un pārrunāt savas iespējas risināt šo jautājumu ar tās palīdzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas