E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18598
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Lai piedzītu uzturlīdzekļus, dzimšanas apliecībā jābūt ierakstam par tēvu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2019
Rebeka

Labdien! Vai tiesā ir iespēja pieprasīt alimentus bērna tēvam par 3 gadiem un 3 mēnešiem, ja bērna dzimšanas apliecībā tēvs nav ierakstīts?

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Lai piedzītu uzturlīdzekļus, vispirms ir jānosaka paternitāte, lai būtu juridisks pamats piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva. Ja bērna tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi, tā jānosaka tiesā, ceļot prasību par paternitātes noteikšanu.

Pieteikumu par paternitātes noteikšanu ieteicams apvienot ar uzturlīdzekļu piedziņas prasību. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā apvienotu prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu, valsts nodevas un kancelejas nodevas nav jāmaksā.

Uzturlīdzekļus par iepriekšējiem gadiem gan nebūs iespējams piedzīt. Piedziņa iespējama no dienas, kad prasība iesniegta tiesā.

Profesionāli sagatavots prasības pieteikums var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu, tāpēc būtu vēlams konsultēties ar zvērinātu advokātu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas