E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18583
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Iesniegumu invaliditātes pensijas vai pabalsta pieprasīšanai Īrijā var iesniegt Latvijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. novembrī, 2019
dina

Labdien! Izrakstot pacientu no slimnīcas Īrijā, ārsts viņam ir devis invaliditātes slēdzienu, persona ir atvesta uz Latviju (viņai ir apziņas un kustību traucējumi). Vai var no Latvijas pieprasīt pabalstus Īrijai? Īrijā persona vairākus gadus strādājusi sezonālos darbus. Cik ātri tas ir izdarāms?

A
atbild:
03. janvārī, 2020

Ja persona ir ieradusies Latvijā, tad iesniegumu invaliditātes pensijas vai pabalsta pieprasīšanai Īrijā var iesniegt arī Latvijā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kas to pārsūtīs Īrijas kompetentajai iestādei.

Tomēr VSAA nevar sniegt informāciju, vai personai būs tiesības uz kādu sociālās apdrošināšanas pabalstu vai pensiju Īrijā, jo to nosaka Īrijas nacionālā likumdošana. Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem Īrijā nosaka dažādi apstākļi un to kombinācijas, piemēram, kādai sociālās apdrošināšanas shēmai persona ir bijusi pakļauta, ir gadījumi, kad tiesības uz pakalpojumu ietekmē dzīvesvieta (atbalstu iespējams saņemt tikai tad, ja persona dzīvo Īrijā), bet citos apstākļos (cita apdrošināšanas shēma) persona var dzīvot arī citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Ja personas pastāvīgā dzīvesvieta būs Latvijā, tas nozīmē, ka Īrijas kompetentā iestāde var pieprasīt nosūtīt viņiem arī E213 veidlapu “EEZ detalizēts medicīniskais ziņojums”. Šo dokumentu izsniedz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK), pamatojoties uz slēdzienu par invaliditātes grupas noteikšanu. Tas nozīmē, ka personai būs jānosaka invaliditātes grupa arī Latvijā. Ja tiks noteikta grupa, tad var prasīt invaliditātes pensiju arī Latvijā.

To, vai varēs saņemt pabalstus vai pensiju abās valstīs, nav iespējams pateikt, pirms nav zināms, kāda veida pabalsti tiks piešķirti vienā un otrā valstī (tas atkarīgs no noteiktās invaliditātes grupas/darbspējas pakāpes un piešķirto pabalstu veida – A vai B tipa – katrā valstī). 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas