E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18572
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Kā nokārtot apgādnieka zaudējuma pensiju, ja apgādnieks miris Anglijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. novembrī, 2019
Jekaterina

Labdien! Anglijā nositās manas meitas tēvs – tur viņiem visa informācija ir ievadīta datorā, “uz rokas” izsniedza tikai dokumentu kopijas. Tēvs ir kremēts un apglabāts Anglijā. Šo kopiju nepieņem sociālajā dienestā: teica, ka te viņš vispirms jāpasludina par mirušu. Biju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, tur šo papīru neņem, jo tā ir kopija, bet oriģināla nav pat mirušā mātei. Ko tādā situācijā darīt, un kā nokārtot apgādnieka zaudējuma pensiju, ja nav oriģinālā dokumenta? Starp citu, Anglijā visu var nokārtot ar kopijas palīdzību. Pat bēres taisītas ar kopijas palīdzību. Gaidīšu atbildi no jums ātrāk, jo apgādnieka zaudējuma pabalstu meitai var pieprasīt pusgadu no miršanas datuma, bet mēs visi jau divus mēnešus skraidām pa instancēm, neko nevaram pierādīt.

A
atbild:
02. decembrī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Ģirts Pommers, Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs

Apgādnieka zaudējuma pensijas saņemšanai Jums jākārto dokumenti, sazinoties ar divām iestādēm – Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA). Kas kur jāizdara?

VSAA Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Sanita Letapura paskaidroja: lai pieprasītu apgādnieka zaudējuma pensiju, personai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā jāiesniedz iesniegums pensijas piešķiršanai, klāt pievienojot dokumentus, kas apliecina mirušā apgādnieka apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim (darba grāmatiņu, mācības apliecinošu dokumentu, arhīva izziņas u. c., ja pensijas piešķiršanai nepieciešamā informācija nav VSAA rīcībā), kā arī dokumentu, kas apliecina apgādnieka miršanas faktu un apgādājamā radniecību ar mirušo (ja informācija nav iekļauta Iedzīvotāju reģistrā).

Par iedzīvotāju ziņu iekļaušanu Iedzīvotāju reģistrā atbild Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

PMLP Personāla vadības un sabiedrisko attiecību departamenta direktora vietnieks, sabiedrisko attiecību vadītājs Ģirts Pommers informēja: lai pārvalde varētu aktualizēt ziņas par personas miršanu ārvalstīs, mirušas personas ģimenes loceklim vai citai personai, kurai kļuvis zināms par personas miršanas faktu ārvalstīs, jāiesniedz tuvākajā Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs vai jebkurā no pārvaldes nodaļām vai jānosūta pa pastu (PMLP Personu statusa kontroles nodaļai Rīgā, Čiekurkalna 1.līnija 1, k-3, LV-1026) personas miršanas apliecība vai izraksts no miršanas reģistra. Viens no būtiskiem nosacījumiem, lai pārvalde reģistrētu ziņas par miršanu, ir uzrādīt dokumenta oriģinālu.

Lai saņemtu konsultāciju jautājumā par miršanas fakta reģistrāciju, var rakstīt uz e-pastu: pskn@pmlp.gov.lv vai arī marika.trane@pmlp.gov.lv.

PMLP Personu statusa kontroles nodaļā LV portālu vēl papildus informēja: lai sniegtu nepārprotamu un pilnīgu atbildi tieši Jūsu situācijā, būtu jāredz miršanas dokuments, kāds ir Jūsu rīcībā. Iespējams, ir bijusi situācija, ka Jūsu rīcībā esošais dokuments nav pareizi novērtēts. Varbūt tā ir pagaidu miršanas apliecība, ko bieži izdod Anglijā: piemēram, kad notiek izmeklēšana, īsto miršanas apliecību uzreiz neizsniedz. Ja ar šo dokumentu PMLP nevar aktualizēt ziņas par personas miršanu ārvalstīs, PMLP paskaidros, ka ir nepieciešams oriģināls, kā arī sniegs pārējo nepieciešamo informāciju, lai Jums būtu saprotams, kur jāvēršas, lai saņemtu pamatdokumentu. Tas nebūs tik sarežģīti, kā varbūt izklausās.

Vēl no LV portāla puses jāpiebilst: ja kādā iestādē darbinieka sniegtā informācija nav uzreiz saprotama vai nav skaidrs, kādā secībā ir jākārto dokumenti un kādas darbības jāveic, jālūdz to paskaidrot vēlreiz, un vēlams arī pierakstīt informāciju, lai nepiemirstas.

Pensiju piešķir ar dienu, kad radušās tiesības uz pensiju, taču ne agrāk kā sešus mēnešus pirms pensijas pieprasījuma un pensijas piešķiršanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dienas. Tas nenozīmē, ka apgādnieka pensiju nepiešķir vispār, ja kāda diena (virs šī pusgada) ir nokavēta. Apgādnieka zaudējuma pensiju piešķir no apgādnieka miršanas dienas, ja dokumenti iesniegti 6 mēnešu laikā pēc apgādnieka nāves.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas