E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18570
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vecāku pabalsta aprēķināšanai likumā rosinātas labvēlīgākas normas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2019
Elīna

Vēlos noskaidrot, kas no 2020. gada 1. janvāra notiks ar maternitātes, slimības un vecāku pabalstu? Šobrīd atrodos BKA ar otro bērnu, kuram decembrī paliks 1 gads. Vecākajam bērnam bija divi gadi un divi mēneši, kad dzima otrais bērns. Plānojam trešo, tādēļ vēlētos noskaidrot, kas notiek šādos scenārijos: 1) bērns piedzimst līdz otrā bērna divu gadu vecumam (vai rēķina tāpat kā ar otro, vai arī kaut kādas algas tiek aizstātas un faktiski pabalsts ik mēnesi būs mazāks: neesmu minimālās algas saņēmēja); 2) bērns piedzimst, kad otrajam bērnam ir 2+ gadi. Kā tiek aprēķināts pabalsts, ja nav nostrādāts pilns gads? Paldies!

A
atbild:
03. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pašreiz izskatīšanā Saeimā ir grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, un ir paredzētas vairākas izmaiņas turpmākajos gados, nevis uzreiz. Atsevišķas normas varētu stāties spēkā jau nākamā gada 1. janvārī, taču noteikti no 1. janvāra netiek plānots nekas tāds, kas pasliktinātu vecāku situāciju.

Likumprojekts kā steidzams Saeimā ir atbalstīts pirmajā lasījumā, un Sociālo un darba lietu komisija pašreiz izskata priekšlikumus otrajam lasījumam.

Kas attiecas uz jau ilgstoši īpaši reglamentēto situāciju vecāku pabalsta aprēķinam par nākamo bērnu, kurš piedzimst, kamēr iepriekšējam nav divu gadiņu, šībrīža Ministru kabineta noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 16.3 punkts nosaka – ja, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā: vai nu tādā, kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, vai kādu varētu aprēķināt no jauna.

Jāpiebilst, ka Saeimā izskatāmajiem likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” grozījumiem ir iesniegts priekšlikums likumu papildināt ar normu, kas vecāku pabalsta apmēra noteikšanai šādu kārtību paredzētu, ja nākamais bērns piedzimst pēc trim gadiem. Tātad paredzēts noteikt vēl labvēlīgāku izvēles situāciju vecākiem, kuriem dzimst bērniņi ar mazu vecuma starpību.

Diskusijas par likumprojekta normām, priekšlikumiem un jauno normu formulējumiem, kā arī par spēkā stāšanās laiku Saeimā vēl turpinās.

LV portāls turpinās sekot līdzi likumdošanas procesam un skaidros konkrētās izmaiņas gan likumā, gan attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas