E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18558
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai piedziņu var vērst uz pensiju

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2019
Sandis

Labdien! Vēlos pajautāt par šādu negodīgu pārkāpumu. Situācija tāda, ka esmu 2. grupas invalīds no bērnības un katru mēnesi saņemu 106,72 eiro pabalstu. Vai tiesu izpildītājiem ir tiesības no manas pensijas ieturēt naudu, ja man par šo naudu jāpērk zāles un pārtika?

A
atbild:
19. decembrī, 2019

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 595. panta otro daļu, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.

Attiecībā uz valsts pensijām par šādu citu likumu uzskatāms likums “Par valsts pensijām”, kura 36. panta otrā daļa noteic, ka kopējā ieturējumu summa mēnesī nedrīkst pārsniegt 30% no pensijas. Tādējādi, vēršot piedziņu uz parādniekam izmaksājamu valsts pensiju, ieturējumus atļauts veikt tādā apmērā, lai parādniekam tiktu saglabāta pensija Civilprocesa likuma 594. panta pirmās daļas punktos norādītajā apmērā (summa pilnas vai puses no minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā). Turklāt, veicot ieturējumus no valsts pensijas, ieturējumu apmērs nedrīkst pārsniegt likuma “Par valsts pensijām” 36. panta otrajā daļā norādītos 30%. Ņemot vērā minēto, ja piedziņa uz pensiju tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, ieturējumu no pensijas var veikt 30% apmērā, atstājot parādniekam naudas līdzekļus ne mazāk kā minimālās mēneša darba algas apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Jūsu gadījumā piedziņa no invaliditātes pensijas nav iespējama.

Ja tiesu izpildītājs ir vērsis piedziņu uz naudas līdzekļiem, uz kuriem pēc likuma piedziņu vērst nevar, Jūsu pienākums ir tiesu izpildītāju rakstiski par to informēt. Piemēram, apķīlājot bankas kontu, tiesu izpildītājam nav informācijas, kādi naudas līdzekļi tur tiek saņemti.

Parādnieka pienākumi ir noteikti Civilprocesa likuma 552. pantā: (1) Parādnieks pēc uzaicinājuma ierodas pie tiesu izpildītāja un sniedz paskaidrojumus par savu mantisko stāvokli un darbavietu, vienlaikus informējot par summām, uz kurām nevar vērst piedziņu (596. pants).

(2) Parādnieks paziņo tiesu izpildītājam par darbavietas vai deklarētās dzīvesvietas, deklarācijā norādītās papildu adreses vai dzīvesvietas maiņu nolēmuma izpildes laikā, kā arī par papildu ienākumu avotiem.

(3) Ja parādnieks pēc uzaicinājuma neierodas pie tiesu izpildītāja, atsakās dot paskaidrojumus vai nesniedz likumā noteiktās ziņas, tiesu izpildītājs var griezties tiesā, lai tā izlemtu jautājumu par šīs personas atbildību. Tiesa var pieņemt lēmumu par parādnieka atvešanu piespiedu kārtā, kā arī uzlikt viņam naudas sodu: fiziskajai personai līdz 80 eiro, bet amatpersonai – līdz 360 eiro. Par tiesas lēmumu var iesniegt blakussūdzību.

(4) Ja tiek konstatēts, ka parādnieks sniedzis nepatiesas ziņas, tiesu izpildītājs nosūta iesniegumu prokuroram.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas