E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18542
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
2

Dienesta dzīvokļa lietošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2019
Lūcija

Dzīvoju pašvaldības dienesta dzīvoklī kā speciālists, dienesta īres līgums noslēgts uz trijiem gadiem. Nopirku sev dzīvoklī tajā pašā pilsētā. Vai es varu saglabāt dienesta dzīvokli, vai arī man nepieciešams informēt pašvaldību par šo pirkumu un atbrīvot dienesta dzīvokli?

A
atbild:
02. janvārī, 2020
Inese Helmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Artūrs Lielgalvis, zvērināts advokāts

Likuma “Par dzīvojamo telpu īri” 23. pants noteic, ka dienesta dzīvojamās telpas (telpas dienesta viesnīcā vai dienesta dzīvoklī) nodod lietošanā uz dienesta dzīvojamo telpu īres līguma pamata vienīgi sakarā ar darba attiecībām vai uz mācību laiku. Tā paša likuma 26. pants noteic, ka valsts vai pašvaldības dienesta dzīvokļa īres līgumu uz termiņu, ne ilgāku par trim gadiem, noslēdz dienesta dzīvokļa izīrētājs ar personu, kurai uz darba vai mācību laiku nodod lietošanā dienesta dzīvokli. Valsts vai pašvaldības dienesta dzīvokļa īres līgums izbeidzas vienlaikus ar darba attiecību izbeigšanos vai mācību pabeigšanu. Ja darba attiecības vai mācības turpinās, valsts vai pašvaldības dienesta dzīvokļa īrniekam pēc dienesta dzīvokļa īres līguma termiņa izbeigšanās ir pirmtiesības uz dienesta dzīvokļa īres līguma pagarināšanu.

Likums faktiski noteic, kādos gadījumos var tikt noslēgts līgums par dienesta dzīvojamām telpām, uz kādu laiku un kā tas tiek izbeigts. Likums nenoteic, ka dienesta dzīvojamās telpas īrniekam nedrīkst piederēt savi īpašumi.  

LV portāls skaidrojumā “Dienesta dzīvokļi. Kam tie pienākas?” rakstīja detalizētāk par dienesta dzīvokļa piešķiršanu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas