E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18532
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ienākuma nodoklis, ja tiek pārdots īpašums, kas saņemts kompensācijā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2019
Linda

Labdien! Vēlos pārdot īpašumu, kurā dzīvoja mana mamma. Īpašums jau laikus tika pārrakstīts man, un nav mans vienīgais īpašums. Vai arī uz šo situāciju attiecas 20% nodoklis no ienākuma? Īpašums pieder mūsu ģimenei jau vairāk nekā 5 gadus, un dzīvokli mamma saņēma kā kompensāciju no valsts par to, ka uz zemes, kas viņai piederēja, tika uzbūvēta sabiedriskas nozīmes ēka. Līdz ar to nezinu, vai varēšu atrast izdevumu dokumentus par to, cik īpašums bija vērtīgs, kad to saņēmām. Paldies!

A
atbild:
02. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

No ienākuma, pārdodot nekustamo īpašumu, ir jāmaksā 20% nodoklis, ja nav likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokļa” noteiktā atbrīvojuma no nodokļa. Ar nodokli apliekamo ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot iegādes vērtību.

Likumā nodokļa maksātājam (īpašniekam, kas pārdod īpašumu un gūst ienākumu) ir paredzēti nodokļa atbrīvojuma gadījumi, arī tad, ja gūts ienākums, atsavinot nekustamo īpašumu, kas ir saņemts kā kompensācija Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā.

Šī situācija ir noteikta likuma 9. panta pirmās daļas 341) punktā, proti, ar nodokli netiek aplikts ienākums no Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā atsavināta nekustamā īpašuma, ja minētais īpašums ir maksātāja īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums ir reģistrēts zemesgrāmatā) vai ja šis ienākums no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas. Ja nekustamo īpašumu Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumā noteiktajā kārtībā kompensē ar citu nekustamo īpašumu, atsavinot šādas kompensācijas veidā iegūto nekustamo īpašumu, par tā iegādes dienu uzskata dienu, kad zemesgrāmatā tika reģistrēts saskaņā ar Sabiedrības vajadzībām nepieciešamā nekustamā īpašuma atsavināšanas likumu atsavinātais nekustamais īpašums.

Jūsu gadījumā šis īpašums (dzīvoklis) jau vienreiz ir atsavināts. Juridiski nav tādas darbības “īpašuma pārrakstīšana”, bet gan īpašuma atsavināšana Civillikumā noteiktajos veidos: pārdošana, dāvināšana u. c.

Par nodokļa piemērošanu Jums jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. Saziņas iespējas atrodamas VID mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas