E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18527
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Paternitātes noteikšana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2019
Rebeka

Labdien! Manam bērnam ir 6 gadi, es no bērna tēva nesaņemu alimentus 3 gadus un 3 mēnešus. Gribu iesniegt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, bet bērna tēvs nav ierakstīts dzimšanas apliecībā. Vai bioloģisko tēvu no sākuma ir jāieraksta dzimšanas apliecībā, vai arī pietiek tikai ar DNS testu? Vai ir iespēja saņemt alimentus par laika posmu, kurā tēvs neko nav maksājis?

A
atbild:
19. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Paternitāti var atzīt brīvprātīgi vai tiesas ceļā.

Paternitātes brīvprātīga atzīšana, ja bērns ir jaunāks par 12 gadiem, ir ļoti vienkārša – Jums kopā ar bērna tēvu jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu, kurā reģistrēta bērna dzimšana, un kopīgi jāiesniedz iesniegums. Paternitāte, kā to paredz Civillikuma 155. pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā. Tas ir bezmaksas pakalpojums.

Ja bērna tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi, tā jānosaka tiesā. Tādā situācijā ir jāsniedz prasība tiesā par paternitātes noteikšanu un uzturlīdzekļu piedziņu.

Prasības ieteicams apvienot, lai bērna māte tiktu atbrīvota no tiesas izdevumu samaksas. Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts noteic, ka prasītāji prasībās par paternitātes noteikšanu ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam.

Savukārt Civillikuma 157. panta otrā daļa paredz, ka tiesa, izskatot prasību par paternitātes noteikšanu, ņem vērā jebkurus pierādījumus, ar kuriem iespējams pierādīt bērna izcelšanos no konkrētas personas vai izslēgt šo faktu. Tāpēc prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, īsziņas, fotogrāfijas, bankas konta izdrukas, kas apliecina, ka atbildētājs iepriekš ir veicis naudas pārskaitījumus bērna uzturam. Vajadzības gadījumā ir iespējams pieaicināt lieciniekus.

Ja bērna izcelsmes noteikšanai ir nepieciešams veikt DNS testu, Civilprocesa likuma 249.1 pants paredz, ka tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītājas (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai.

Tiesu praksē ir gadījumi, kad pierādījumi ir tik pārliecinoši, ka tiesa apstiprina prasību arī tad, ja atbildētājs izvairījies ierasties uz tiesas sēdēm un DNS ekspertīzi.

Katrs gadījums ir atšķirīgs, tāpēc būtu vēlams konsultēties ar zvērinātu advokātu, kurš, iepazīstoties ar lietas apstākļiem, sniegs konkrētāku padomu. Profesionāli sagatavots prasības pieteikums var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu.

Uzturlīdzekļus ar atpakaļejošu datumu gan piedzīt nebūs iespējams. Šajā gadījumā uzturlīdzekļu piedziņa iespējama ar brīdi, kad uzsāksit savu un sava bērna tiesību aizstāvību tiesā. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas