E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18524
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Uzteikums grūtniecības laikā. Kādas ir sekas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. novembrī, 2019
Nadja

Labdien! Esmu grūtniecības 8. nedēļā. Pagaidām ir darba attiecības, bet vēlos tās pārtraukt sakarā ar pirmā bērniņa slimošanu. Saprotu, ka zaudēšu pirmsdzemdību naudiņu: maternitātes pabalstu. Vai zaudēšu arī vecāku pabalstu? Vai pēc dzemdībām saņemšu bērna piedzimšanas pabalstu? Un līdz bērniņa pusotra gada vecumam tiks izmaksāts 171 eiro pabalsts?

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jums var ieteikt ļoti pārdomāt, vai pārtraukt darba attiecības jautājumā norādītā pamatojuma dēļ, turklāt, ja vēl esat grūtniece.

Pirmām kārtām, šajā statusā jūs aizsargā tiesību normas. Jums neviens nevar izteikt aizrādījumus, ka grūtniecības laikā kopjat slimu bērnu, noformējot darbnespējas lapu B, ko apmaksā valsts. Turklāt Jūs varat lūgt darba devēju uz grūtniecības laiku vienoties par citiem darba līguma nosacījumiem. Likums nenosaka kārtību, kādā grūtniece informē darba devēju par grūtniecību, tomēr tas būtu jādara savu tiesību aizardzībai, jo darba devējam nav tiesību atlaist grūtnieci šī statusa dēļ.

Otrām kārtām, izbeidzot darba attiecības pēc sava uzteikuma, Jūs zaudēsiet gan maternitātes pabalstu, gan vecāku pabalstu, kurus izmaksā tikai noteiktā gadījumā, ja sieviete vairs nav darba attiecībās. Par to vairāk informācijas būs šajā e-konsultācijā.

Maternitātes jeb pirmsdzemdību un dzemdību pabalsta apmērs ir 80% apmērāno pabalsta pieprasītājas vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību.

Vecāku pabalsta apmērs ir saistīts ar periodu, uz kādu to pieprasa: līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam. Vairāk informācijas par vecāku pabalsta apmēru un aprēķināšanu ir pieejams VSAA vietnē. 

Nestrādājošai māmiņai līdz bērna pusotra gada vecumam ir tiesības no valsts ik mēnesi saņemt bērna kopšanas pabalstu 171 eiro apmērā. Kopjot bērnu vecumā no pusotra gada līdz 2 gadiem – 42,69 eiro mēnesī.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas