E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18516
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Trūcīgā statusa saņemšanai noteiktus ienākumus neņem vērā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2019
Valdis

Likumdošanā ir noteikts, ka ģimene atzīstama par trūcīgu, ja vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Ja divu bērnu ģimenē tēvs un māte nav oficiāli precējušies, kā tiek veikti šie aprēķini? Un kādi ieņēmumi tiek ņemti vērā, ja tēvs atrodas fiziskas personas maksātnespējas procesā, saistību plāna izpildes laikā saņemot vien 2/3 no ienākumiem!

A
atbild:
02. decembrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gan no Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta pirmās daļas, gan no Ministru kabineta noteikumu Nr. 299 par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu 1. punkta izriet, ka, vērtējot, vai ģimene ir trūcīga, tiek ņemts vērā, ka ģimene var sastāvēt gan no laulātajiem, gan arī no personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī. Sociālās palīdzības izpratnē ģimeni var veidot ne tikai laulātie vai radinieki, bet jebkuras personas, kuras dzīvo kopā un kurām ir kopēji izdevumi par uzturu, tātad jebkuras personas, kuru starpā ikdienā pastāv ģimeniskas attiecības.

Lai novērtētu ģimenes (personas) ienākumu un materiālā stāvokļa līmeņa atbilstību šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem, ģimene (persona) deklarē savus ienākumus un citus materiālos resursus iztikas līdzekļu deklarācijā (MK noteikumu Nr. 299 1. pielikums). Deklarācijā tiek prasītas daudzas ziņas par dažāda veida ienākumiem, arī par regulāri izmaksājamo darba samaksu un atlīdzību. Noteikumos paredzēts: ienākumus deklarē atbilstoši apmēram, kas veidojas pēc nodokļu samaksas.

Normatīvie akti atsevišķi neparedz, ka fiziskās personas ienākumi maksātnespējas un saistību dzēšanas procesā tiek vērtēti atšķirīgi no citiem ienākumiem. Ir tikai nosacījums, ka par īpašumu un naudas līdzekļu uzkrājumu neuzskata kapitāla daļas, ja maksātnespējas procesa dēļ īpašniekam nav iespēju gūt ienākumus no šā īpašuma vai rīkoties. Bet šajā gadījumā ienākumu arī nav.

Likumā ir uzskaitīts, ko neuzskata par ienākumiem, vērtējot atbilstību trūcīgā statusam: ģimenes valsts pabalstu un piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta, bērna invalīda kopšanas pabalstu, pabalstu invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalstu par asistenta izmantošanu, pabalstu transporta izdevumu kompensēšanai invalīdam, kuram ir apgrūtināta pārvietošanās, pabalstu ar celiakiju slimam bērnam, pabalstus bērna piedzimšanas un personas nāves gadījumā, pašvaldības sociālās palīdzības pabalstus.

Nepieciešamās informācijas apjoms, lai lemtu par trūcīgā statusa piešķiršanu, var būt noteikts detalizētāk pašvaldības saistošajos noteikumos. To, kas norādāms izziņā par konkrētajiem ienākumiem (kas ir šie 2/3 no ienākumiem), jānoskaidro sociālajā dienestā. Turklāt – par ienākumiem sociālais dienests var pārliecināties arī pēc konta (vai kontu, ja tādi ir vairāki) izraksta.

Ģimene atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 128,06 eiro. Lai noteiktu atbilstību trūcīgas ģimenes statusam, ģimenes ienākumus dala “uz galviņām”.

Sociālās palīdzības saņemšanai likums nosaka pienākumu sniegt ziņas par sevi, sadarboties ar sociālo dienestu savas sociālās situācijas novērtēšanā un pildīt sociālā dienesta ieteikumus šīs situācijas uzlabošanai. Pašvaldība var veikt pārbaudi, pieprasot gan papildu ziņas, gan apsekojot ģimeni dzīvesvietā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas