E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18511
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Strīds par saskarsmes tiesībām jārisina tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2019
Rolands

Labdien! Nevaru vienoties ar bērna māti par tikšanās reizēm. Līdz šim arī bija grūtības ar to, bet tagad viņa apgalvo, ka nav laika. Strīdēties nav vērts. Varbūt varu uzrakstīt kādu iesniegumu par to, lai man oficiāli piešķir tikšanās laiku un man nav jāspēlē spēles ar bērna māti?

A
atbild:
19. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 182. pants paredz, ka strīda gadījumā kārtību, kādā var izmantot saskarsmes tiesību, nosaka tiesa, izprasot bāriņtiesas atzinumu. Tāpēc, lai risinātu strīdu par to, kā uzturēt personiskās attiecības un kontaktu ar bērnu, bērna vecākiem jāvēršas ar prasības pieteikumu tiesā.

Pēc tam, kad stājas spēkā tiesas spriedums, kurā noteikta kārtība, kādā bērna vecāki īsteno saskarsmes tiesības, ja tā netiek ievērota, tās piespiedu izpildes kārtība noteikta Civilprocesa likuma 74.5 nodaļā. Papildus jāmin, ka saskaņā ar Krimināllikuma 168. pantā noteikto par izvairīšanos no tiesas [..] nolēmuma, kas izriet no aizgādības, aprūpes vai saskarsmes tiesībām ar bērnu [..], izpildes vai ļaunprātīgu šāda nolēmuma nepildīšanu, vai ļaunprātīgu šāda nolēmuma izpildes kavēšanu ir paredzēta kriminālatbildība.

Katrā ziņā vienkāršākais, attiecībām labvēlīgākais un, iespējams, arī lētākais veids būtu izmantot sertificēta mediatora pakalpojumu. Plašāka informācija pieejama Sertificētu mediatoru padomes mājaslapā www.sertificetimediatori.lv, kā arī LV portāla skaidrojumā par mediācijas iespējām ģimenes strīdu risināšanā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas