E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18510
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļu izmaksa no fonda, ja strādā algotu darbu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2019
Ieva

Labdien! Esmu bārene. Tūdaļ sasniegšu 18 gadu vecumu. Vai uzturlīdzekļi tiek izmaksāti, ja es strādāju oficiālu darbu? Un vai tos atsāk maksāt, ja pametu darbu?

A
atbild:
09. decembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Valsts garantētos uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda turpina izmaksāt arī pēc pilngadības sasniegšanas, ja vecāks nenodrošina finansiālo atbalstu vismaz minimālajā uzturlīdzekļu apmērā, kamēr bērns turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijā.

Personai pēc pilngadības sasniegšanas uzturlīdzekļus no fonda neizmaksā:

  • ja tā turpina iegūt augstāko izglītību;
  • ir sasniegusi 21 gada vecumu;
  • par periodu, kurā tā gūst ienākumus vismaz minimālās mēnešalgas apmērā (2019. gadā tie ir 430 eiro mēnesī).

Tātad, ja fonda administrācija saņem informāciju no Valsts ieņēmuma dienesta, ka pilngadīgā persona ir guvusi ienākumus vismaz minimālās mēneša darba algas apmērā, uzturlīdzekļus par attiecīgo periodu neizmaksā, taču netiek pieņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksas izbeigšanu pavisam. Tas nozīmē, ka, tiklīdz ienākumi samazināsies, turpināsies uzturlīdzekļu izmaksa no fonda. Protams, tikai tad, ja tiks izpildīti visi pārējie obligātie kritēriji valsts garantēto uzturlīdzekļu saņemšanai.

Savukārt personām, kuras zaudējušas apgādnieku, piemēram, ir miris viens no vecākiem, valsts nodrošina apgādnieka zaudējuma pensiju. Nodarbinātība un gūto ienākumu apmērs neietekmē tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju. Tiesības uz šo pensiju pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas ir personām (apgādājamiem), ja tās mācās vai studē vispārējā, profesionālajā izglītības iestādē, koledžā vai augstskolā pilna laika klātienē, izņemot laiku, kad persona ir pārtraukusi studijas, un nav vecākas par 24 gadiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas