E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18507
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Kā noskaidrot, vai mantojuma atstājējam ir bijušas kredītsaistības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2019
Adele

Nomira tēvs, ar kuru dzīves laikā man nav bijis nekāds kontakts. Ir izsludināta pieteikšanās mantojumam. Ja vēlos pieteikties mantojumam, kā lai uzzinu, kas tēvam ir piederējis un kādas ir bijušas viņa saistības? Vai to var uzzināt, pirms es pieņemu mantojumu?

A
atbild:
12. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Pie notāra ar lūgumu uzsākt mantojuma lietu var vērsties tikai tās personas, kuras ir tiesīgas pretendēt uz mantojumu. Tie ir laulātais un radinieki uz likumiskās mantošanas pamata vai persona, kuru par savu testamentāro mantinieku (testamentā) vai līgumisko mantinieku (mantojuma līgumā) iecēlis mantojuma atstājējs. Ja persona, vēl dzīva esot, nav slēgusi mantojuma līgumu vai arī nav taisījusi testamentu, tad pēc viņas nāves mantošana notiek pēc likuma saskaņā ar Civillikumā norādīto mantošanas kārtību.

Latvijā valsts ir noteikusi pieteikšanās sistēmu mantojumam – katram mantiniekam, kurš vēlas mantot, pašam jānāk pie notāra un jāpiesakās. Notārs nemeklē iespējamos mantiniekus, tikai apzina tos, kurus norādījis viens no tiem mantiniekiem, kas uzsācis mantojuma lietu. Tas nozīmē – ja pieteikties mantojumam devies tikai viens mantinieks, viņam jānorāda arī visi citi iespējamie zināmie mantinieki: māsas, brāļi, mazbērni u. c.

Piekritību, kārtojot mantojuma lietu un izvēloties notāru, nosaka likums. Ja mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta bija Rīga, tad var iet pie jebkura Rīgas notāra, ja tā ir bijusi Kurzemē, Latgalē vai Zemgalē, – attiecīgi pie notāriem, kas praktizē konkrētās apgabaltiesas teritorijā. Ja mantojuma atstājēja deklarētā dzīvesvieta nav zināma, tad otrs kritērijs ir mantas atrašanās vieta. Ja, piemēram, nekustamais īpašums ir Talsos, jāiet pie kāda Kurzemes apgabaltiesas notāra.

Pēc mantojuma lietas uzsākšanas, ja nepieciešams, oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” tiek izsludināta mantojuma atklāšanās. Sludinājumā zvērināts notārs uzaicina pieteikties tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir tiesības uz mantojumu.

Vēršoties Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ikvienam ir iespēja pārbaudīt, vai konkrētas viņsaulē aizgājušās personas mantojuma lieta pie kāda Latvijas notāra jau ir uzsākta. Jāzina aizgājušā vārds, uzvārds un personas kods (vai vismaz dzimšanas datums). Tāpat var saņemt arī ziņas par to, vai Publisko testamentu reģistrā ir reģistrēts aizgājušā atstāts testaments. Vaicājot notāram, būs iespēja noskaidrot par mirušajam piederējušo mantu un kredītsaistībām, ja tādas bijušas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas