E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18504
Lasīšanai: 3 minūtes

Policijai ir tiesības līdz naudas soda izpildei mašīnu nodot glabāšanā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. novembrī, 2019
Laura

Persona vada transportlīdzekli, kad ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros. Vai bez naudas soda un aizlieguma termiņu pagarināšanas atbilstoši laikposmam, kāds pagājis no tiesību izmantošanas aizlieguma piemērošanas brīža līdz transportlīdzekļa vadīšanai, uz vietas tiek arī evakuēts transportlīdzeklis?

A
atbild:
26. novembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 149.4 panta sestā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, paredz naudas soda uzlikšanu transportlīdzekļa vadītājam no 280 līdz 430 eiro.

Savukārt LAPK 149.4 panta septītā daļa par transportlīdzekļa vadīšanu atkārtoti gada laikā, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros, paredz transportlīdzekļa vadītājam piemērot administratīvo arestu no 5 līdz 15 diennaktīm un uzliek naudas sodu 570 eiro apmērā.

Saskaņā ar LAPK 257. pantu mantu (šajā gadījumā – transportlīdzekli), kura ir pārkāpuma priekšmets vai izdarīšanas rīks un kura atrasta aizturēšanas, personas mantu vai vietas apskates laikā, kā arī pārkāpuma konstatācijas brīdī, izņem LAPK 254.256. un 256.1 pantā norādīto institūciju amatpersonas (arī policijas darbinieki par ceļu satiksmes pārkāpumiem un ne tikai). Ja ir izdarīts 149.4 panta septītajā daļā minētais pārkāpums (transportlīdzekļa vadīšana atkārtoti gada laikā, ja ir spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums, kas piemērots pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros), policijas amatpersonām ir tiesības līdz piemērotā naudas soda izpildei transportlīdzekli nodot glabāšanai Ministru kabineta (MK) noteiktajā kārtībā.

Kārtību, kādā nodod glabāšanā izņemto mantu, nosaka MK noteikumi Nr. 1098 “Noteikumi par rīcību ar administratīvo pārkāpumu lietās izņemto mantu un dokumentiem”.

Vienlaikus LV portāls vērš uzmanību, ka 2020. gada 1. janvārī LAPK zaudēs spēku un tā vietā stāsies spēkā jauns Administratīvās atbildības likums (AAL). Tajā vairs nebūs paredzēts tāds soda veids kā administratīvais arests, savukārt konfiskācija administratīvā pārkāpuma procesā būs noteikta AAL 12. nodaļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas