E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18478
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Vai var mainīt uzturlīdzekļu apmēru, kas noteikts notariālā aktā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2019
Lāsma

Labdien! Situācija: vīrietim ar bijušo sievu noslēgts notariālais akts par uzturlīdzekļu maksājumiem kopīgajiem bērniem (2 bērni). Saskaņā ar aktu katru mēnesi uz bijušās sievas kontu tiek skaitīti 500 eiro. Atsevišķos mēnešos ir skaitīts arī vairāk (līdz pat 700 eiro). Šobrīd vīrietis ir nomainījis darbu (pagaidu), kurā atalgojums ir krietni mazāks, un sakarā ar darba maiņu vienu mēnesi nebija iespējams pārskaitīt 500 eiro (varēja pārskaitīt tikai 300 eiro). Tā kā finansiālā situācija vīrietim šobrīd ir nestabilāka, viņš nevar apmaksāt atlikušos 200 eiro, bet cītīgi turpina maksāt nākamos ikmēneša maksājumus. Mutiski bijusī sieva ir informēta, ka 200 eiro tiks samaksāti, līdzko tas būs iespējams. Sieviete draud, ka iesūdzēs vīrieti tiesā par uzturlīdzekļu nemaksāšanu. Vai par 200 eiro parādu var iesūdzēt tiesā? Vai tiesa ņemtu vērā, ka vīrietis iepriekš atsevišķus mēnešus maksājis vairāk, nekā noteikts aktā, lai nepieprasītu 200 eiro apmaksu? (Pierādījums: regulāri konta izraksti.) Vai notariālo aktu iespējams mainīt, ja šobrīd vīrieša ienākumi ir krietni mazāki nekā brīdī, kad sastādīts akts? (50% no algas tiek samaksāts uzturlīdzekļos, vīrietim ir jauna ģimene, bijusī sieva nestrādā algotu darbu). Ļoti gaidīšu atbildi. Paldies!

A
atbild:
09. decembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Tiklīdz izveidojas uzturlīdzekļu parāds, neatkarīgi no tā apmēra iespējams uzsākt saistību izpildi jeb piedziņu likumā noteiktajā kārtībā.

Parāda piedziņas kārtība atkarīga no tā, kāda veida notariālais akts ir ticis noslēgts. Proti, vai vienošanās par uzturlīdzekļiem taisīta kā:

  • notariālais akts, kas nav izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā;
  • notariālais akts, kas ir izpildāms tiesas sprieduma izpildes kārtībā saskaņā ar Notariāta likuma D1 sadaļu.

Procesuālās atšķirības (pirmajā gadījumā tā ir mazliet sarežģītāka) plašāk izklāstītas LV portāla skaidrojumā – “Parāda piedziņa, ja netiek pildīta vienošanās par uzturlīdzekļiem.

Vienošanās nosacījumus ir iespējams mainīt, noslēdzot jaunu vienošanos, ar kuru iepriekšējā zaudē spēku. Ja viens no vecākiem nav ar mieru mainīt līdzšinējo uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību, tad strīds jāizšķir tiesā. Proti, bērna tēvs var sniegt prasības pieteikumu tiesā par uzturlīdzekļu apmēra samazināšanu.

Cita starpā arī Civilprocesa likuma 203. panta ceturtā daļa paredz – ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka uzlabot finansiālo situāciju un maksāt uzturlīdzekļus līdzšinējā apmērā nav iespējams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas