E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18477
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
1
1

Katra pašvaldība nosaka uzņemšanas kārtību bērnudārzā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. novembrī, 2019
Antra

Labdien! Esmu NBS karavīrs. Interesē jautājums par bērnu bērnudārzā. Līdzko bērniņš piedzima, viņš pēc nedēļas tika pieteikts rindā uz bērnudārzu Alūksnē (no pusotra gada vecuma). Bērnudārza gaitas būtu jāuzsāk ar nākamā gada 1. februāri. Tomēr saņēmām atbildi, ka bērnudārzā vietas nav un nebūs. Jo, redz, no gada vidus nevienu dārziņā neņemot. Varot paņemt tikai 2020. gada septembrī. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
09. decembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

“Kārtību, kādā bērni tiek uzņemti pašvaldības vispārējās pirmsskolas iestādēs (bērnudārzos), nosaka pati pašvaldība. Līdz ar to atbilde uz šo jautājumu būtu jāmeklē attiecīgās pašvaldības saistošajos noteikumos, kas nosaka kārtību, kādā pašvaldība nodrošina pirmsskolas izglītību savā teritorijā un uzņemšanu pirmsskolās,” norāda Jana Veinberga, Izglītības kvalitātes valsts dienesta vecākā eksperte.  

Pašvaldību saistošie noteikumi tiek publicēti portālā www.likumi.lv un/vai pašvaldību tīmekļa vietnēs.

“Jāņem vērā, ka atteikumam uzņemt bērnu pirmsskolā ir jābūt pamatotam un to var apstrīdēt augstākā institūcijā, šajā gadījumā – pašvaldībā,” uzsver J. Veinberga.

Pašvaldības tiesības pašai noteikt kārtību, kādā notiek bērnu uzņemšana pirmsskolas iestādēs noteiktas Vispārējās izglītības likuma 26. pantā, kurā teikts: “Pašvaldību vispārējās pirmsskolas izglītības iestādēs izglītojamos uzņem izglītības iestādes dibinātāja noteiktajā kārtībā, ievērojot Izglītības likuma un citu likumu noteikumus.” Savukārt pašvaldības pienākums nodrošināt pirmsskolas izglītības pieejamību noteikts šī likuma 21. pantā, kurā noteikts, ka “vietējās pašvaldības savā administratīvajā teritorijā nodrošina vienlīdzīgu pieeju pirmsskolas izglītības iestādēm bērniem no pusotra gada vecuma”.

Daudzas Latvijas pašvaldības, kuras nevar nodrošināt vietu pirmsskolās visiem to teritorijā deklarētajiem bērniem, kas sasnieguši 1,5 gadu vecumu, līdzfinansē bērna uzturēšanos privātā pirmsskolas izglītības iestādē vai bērnu uzraudzības sniedzēja (aukles) pakalpojumus.

Turklāt pienākumu līdzfinansēt bērnudārzu (bet ne aukles pakalpojumu!) privātā izglītības iestādē šādā situācijā kā obligātu paredz likums. Proti, Izglītības likuma 17. panta pirmā daļa paredz pašvaldības pienākums ir nodrošināt bērniem, kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību (apmeklēt bērnudārzu) bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā.

Ja pašvaldība kaut kādu iemeslu dēļ nespēj nodrošināt pašvaldības teritorijā deklarētam bērnam no pusotra gada vecuma vietu pašvaldības bērnudārzā (piemēram, nevienā dārziņā nav brīvu vietu), tad Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa nosaka pašvaldības pienākumu šādā situācijā nodrošināt līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības apguvei privātā bērnudārzā.

Tādā gadījumā pašvaldībai privātā bērnudārza izmaksas ir jāsedz apmērā, kas atbilst pakalpojuma izmaksām vienam bērnam attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā.

Arī līdzfinansējuma saņemšanas kārtība un apmērs tiek noteikts katras pašvaldības saistošajos noteikumos un var būt atšķirīgs.

Ar jautājumiem par iespējām saņemt līdzfinansējumu ir jāvēršas pie attiecīgās pašvaldības izglītības speciālistiem (izglītības nodaļā vai pārvaldē).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas