E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18455
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesa var lemt, ka parādnieks nevēlas, nevis nespēj segt savas saistības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2019
Valdis

Ja maksātnespējīgās fiziskās personas kopējie parādi ir radušies pakāpeniski, 13 gadu laikā, vai šādā gadījumā patēriņa kredīts, kas izlietots daļējai parādu segšanai un ir ņemts tikai dažus mēnešus pirms fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšanas, tiesas ieskatā var tikt uzskatīts par iemeslu maksātnespējas procesa atteikumam?

A
atbild:
11. novembrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Parādnieka nespēja segt savas saistības ir viens no kritērijiem, kas nepieciešams maksātnespējas procesa piemērošanai. Kā iepriekš LV portālam norādījis Maksātnespējas kontroles dienests (MKD), ļoti būtisks ir tieši vārds “nespēj”, jo tam jābūt objektīvi pierādāmam kritērijam. Proti, nedrīkst būt situācija, ka parādnieks nevēlas segt savas saistības.

Pasludinot maksātnespējas procesu, iepriekš minēto kritēriju izvērtē tiesa. Tiesu praksē ir tādi spriedumi, kuros tiesa noraidījusi parādnieka vēlmi pasludināt maksātnespējas procesu, jo viņš nevēlas, nevis nespēj segt savas saistības. Kā piemēru MKD ir minējis līdzīgu situāciju:

“Persona, katru mēnesi saņemot vienādu darba samaksu, uzņemas saistības. Lai gan personas ienākumi nav palielinājušies, tā uzņemas vēl citas saistības. Tiesa šādā situācijā parādnieka rīcību vērtējusi kā negodprātīgu izturēšanos pret savu finansiālo situāciju un lēmusi, ka parādnieks nevēlas, nevis nespēj segt savas saistības, jo maksātnespējas procesa pasludināšanas brīdī personas ienākumi nav samazinājušies.”

No jautājuma nav saprotams, vai šo 13 gadu laikā, kā arī dažus mēnešus pirms fiziskās personas maksātnespējas procesa uzsākšanas, kad paņemts vēl patēriņa kredīts, ir, piemēram, palielinājušies Jūsu ienākumi. Ja ienākumi nav palielinājušies, tad tiesu prakse liecina, ka tā ir personas nevēlēšanās, nevis nespēja segt savas saistības un tas ir iemesls, kāpēc tiesa var atteikt uzsākt fiziskās personas maksātnespējas procesu.

Vairāk par fiziskās personas maksātnespējas procesu var lasīt LV portāla publikācijās:

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 50 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas