E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18444
Lasīšanai: 3 minūtes

Brāļu un māsu bērnu mantojuma tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2019
Andrejs

Labdien! Vēlos noskaidrot jautājumu par mantošanas tiesībām. Man šogad nomira tante (tēva māsa). Viņa bija noformējusi testamentu (cik zinu, oficiāli, pie notāra), kurā savu dzīvokli novēlēja manam tēvam (savam brālim). Bērnu un vīra viņai nebija. Mans tēvs ir dzīvs un šobrīd kārto mantojuma lietas, māsas miršanas apliecība ir pie viņa. Tā kā ar tēvu man nav nekāda kontakta, par to, ka ir izsludināta pieteikšanās uz mantojumu, uzzināju no notāra publikācijas “Latvijas Vēstnesī”. Vai arī es varu pieteikties uz šo mantojumu, ja neesmu iekļauts testamentā? Vai man ir kādas izredzes arī saņemt kaut nelielu daļu no dzīvokļa vērtības? Ja ir, tad es vēlētos pieteikties. Ar ko man būtu jāsāk, un kādi dokumenti jāsagatavo iesniegšanai notāram? Paldies!

A
atbild:
11. decembrī, 2019
Signe Krūzkopa
LV portāls

Civillikuma 422. pantā noteikts, ka testators savam nāves gadījumam var brīvi noteikt par visu savu mantu – ar ierobežojumu, ka viņa neatņemamās daļas tiesīgajiem atstājamas viņu neatņemamās daļas.

Neatņemamās daļas tiesīgie ir laulātais un lejupējie, bet, ja nav lejupējo, kas pārdzīvojuši mantojuma atstājēju, tad laulātais un tuvākās pakāpes augšupējie. Respektīvi, ja Jūsu tantei nav bērnu un vīra, tuvākās pakāpes augšupējie būs aizgājējas vecāki, brāļi, māsas un šo (mirušo) brāļu un māsu bērni.

Jums jāvēršas pie notāra pēc konsultācijas, taču, spriežot pēc Jūsu aprakstītās situācijas, ja Jūsu tēvs ir vienīgais testamentā ierakstītais mantotājs, tad Jūs uz mantojumu pretendēt nevarat, jo neiekļaujaties arī kā neatņemamās daļas tiesīgais mantotājs.

Arī tad, ja nav sastādīts testaments, likumiskās mantošanas kārtībā otrā šķirā manto mantojuma atstājēja pēc pakāpes tuvākie augšupējie, kā arī mantojuma atstājēja īstie brāļi un māsas un pirms viņa mirušo īsto brāļu un māsu bērni.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas