E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18443
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai vecākiem ar invaliditāti ir uzturlīdzekļu atvieglojumi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2019
Agrita

Labdien! Dzīvoju civillaulībā 16 gadus. Ir divi kopīgi bērni. Tā nu dzīvē sanāca, ka izlēmu šķirties, un nu jau divus gadus dzīvoju citur. Bērnu tēva dēļ ieguvu 3. grupas invaliditāti. Mutiski vienojāmies, ka atbalstīšu bērnus, cik varēšu, un tā arī darīju. Pēc gada bērnu tēvs uzsāka jaunas attiecības un tad sāka man pārmest visu, negodīgā ceļā pieprasīja alimentus. Vai man ir kādi atvieglojumi invaliditātes dēļ? Vai es varu pieprasīt uzrādīt čekus, lai redzētu, ka šī nauda tiešām tiek iztērēta bērnu vajadzībām? Cik esmu dzirdējusi, bērnu tēvs ir teicis, ka par šo naudu varēšot remontēt māju, nopirkt būvmateriālus utt.

A
atbild:
06. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179. panta piektā daļa noteic: katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir absolūts un neapstrīdams pienākums nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus vismaz Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā. Šajā ziņā likums neparedz nekādas atlaides personām, kurām ir noteikta invaliditāte.

Minimālo uzturlīdzekļu apmēra aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša darba algu un bērna vecumu.

Tā kā minimālā mēneša alga Latvijā 2019. gadā ir 430 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (107,50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (129 eiro mēnesī).

Tiesību normās nav paredzētas tiesības vienam no vecākiem prasīt atskaiti par maksāto uzturlīdzekļu izlietojumu. Ņemot vērā Civillikuma 177. panta ceturtajā daļā iekļauto definīciju, ko nozīmē bērna aprūpe, bērnam uzturēšanas izdevumos iekļaujami izdevumi par ēdienu, apģērbu, mājokli, higiēnas piederumiem, veselības aprūpi, izglītību, arī bērnudārzu, garīgajai un fiziskajai attīstībai nepieciešamajām aktivitātēm, piemēram, interešu izglītību un sporta aktivitātēm, transporta izdevumi utt. Ņemot vērā, kādas ir izmaksas katrai no minētajām izdevumu pozīcijām, tiesu praksē tiek pieņemts, ka uzturlīdzekļi minimālajā apmērā nodrošina tikai bērna pamatvajadzības. Prasot uzturlīdzekļus minimālajā apmērā, piedzinējam nav jāiesniedz paskaidrojums ar pierādījumiem, kam tie nepieciešami.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas