E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18410
Lasīšanai: 6 minūtes

BKA un slimības pabalsts pirms darbnespējas lapas sakarā ar grūtniecību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. novembrī, 2019
Julija

Sveiki! Dekrēta atvaļinājums, kurš ilga 1,5 gadu, beigsies 2020. gada janvārī. Tobrīd būšu piektajā grūtniecības mēnesī. Veselības stāvokļa un sarežģītas grūtniecības dēļ uz darbu neiešu, uzreiz būs B slimības lapa un pēc tam pēcdzemdību slimības lapa. Sanāk, ka vispār nebūšu gājusi uz darbu nevienu dienu. Kā šajā gadījumā man aprēķinās slimības lapu, pirmsdzemdību un pēcdzemdību slimības lapu un dekrēta atvaļinājumu?

A
atbild:
12. novembrī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

No jautātā saprotams, ka, atrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā, Jums iestājusies jauna grūtniecība un 2020. gada janvārī, beidzoties piešķirtajam bērna kopšanas atvaļinājumam, uz darbu neiesiet, bet ārsts Jums izsniegs darbnespējas lapas A un B saistībā ar sarežģījumiem grūtniecības laikā, kam sekos darbnespējas lapas B sakarā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumiem.

Darba ņēmējam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk – vidējo algu) aprēķina par 12 kalendāra mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Slimības pabalstam tā būs pirmā darbnespējas diena, maternitātes pabalstam  – diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam  – datums, no kura piešķir vecāku pabalstu.

Piemēram, ja pirmā darbnespējas diena (A lapas pirmā diena) būs 2020. gada janvārī, tad vidējo algu slimības pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās par 12 kalendāro mēnešu periodu no 2018. gada novembra līdz 2019. gada oktobrim.

Ja ilgstoši neesat strādājusi, jo atradāties grūtniecības, dzemdību un vēlāk bērna kopšanas atvaļinājumā ar iepriekšējo bērniņu un darba ienākumi atvaļinājumu dēļ nav bijuši visā 12 mēnešu periodā, par kuru aprēķināma vidējā alga, tad vidējo algu aprēķinās par iepriekšējiem 12 kalendāra mēnešiem pirms atvaļinājumiem, atkāpjoties 32 kalendāra mēnešu periodā. Proti, vidējo algu pabalsta apmēra noteikšanai aprēķinās no tiem algotā darbā gūtajiem ienākumiem, kurus būsiet guvusi, strādājot pirms iepriekšējā bērniņa gaidīšanas.

No kalendāro dienu skaita tiek izslēgti pārejošas darbnespējas periodi (darbnespējas lapas B periodi), grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, kā arī bērna kopšanas atvaļinājuma kalendāra dienas. Tas nozīmē – ja noteiktajā vidējās algas aprēķina perioda daļā būsiet atradusies ar bērna dzimšanu vai kopšanu piešķirtajos atvaļinājumos vai būs bijis darbnespējas periods, tad šis periods netiks iekļauts vidējās algas aprēķinā un iemaksu alga tiks aprēķināta no ienākumiem, kuri būs gūti strādājot.

Savukārt, ja perioda daļā, par kuru aprēķināma vidējā alga, kādu periodu neesat bijusi reģistrēta kā valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēja (neesat bijusi  darba ņēmēja vai pašnodarbinātā), vidējo algu par šo perioda daļu nosaka 70% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, aprēķinot maternitātes pabalstu, bet, aprēķinot slimības un vecāku pabalstu, – 40% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī. Piešķirot pabalstus nākamgad, minētajos gadījumos tiks piemērota 2018. gada vidējā alga valstī, kas ir 839,13 eiro, līdz ar to 70% no tās ir 587,39 eiro, bet 40% – 335,65 eiro.

Slimības un maternitātes pabalsta apmēru nosaka 80% apmērā no pabalsta pieprasītāja vidējās iemaksu algas.

Attiecībā uz vecāku pabalsta apmēru jāpiemin, ka pašreizējo 28.07.1998. Ministru kabineta noteikumu Nr. 270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība” 16.3 punkts nosaka –  ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķir lielākajā apmērā – kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu vai kādu varētu aprēķināt no jauna.

Jāpiebilst – ja darbnespējas lapa tiks izsniegta laikā, kad atradīsieties bērna kopšanas atvaļinājumā, slimības pabalsts netiks piešķirts, jo atvaļinājuma laikā slimības dēļ netiek zaudēts algotā darbā gūstamais ienākums. To paredz likuma “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 11. panta otrā daļa. Slimības pabalsts tiks piešķirts un izmaksāts ar dienu, kad jāatsāk strādāt, beidzoties piešķirtajam bērna kopšanas atvaļinājumam.

Iesakām saziņai lietot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) informējošos kanālus: rakstot konsultacijas@vsaa.gov.lv vai zvanot 64507020. Tāpat atbildes uz jautājumiem var iegūt klātienē jebkurā VSAA Klientu apkalpošanas centrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas