E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18399
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Uzturlīdzekļus maksā no saņemtās darba algas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. novembrī, 2019
Reinis Frienbergs

Tiesu izpildītājs ar izpildrakstu ietur 30% no manas darba algas,bet man ir jāmaksā uzturlīdzekļi 130 eiro apmērā. Vai no tiem 130 eiro drīkst ieturēt procentus? Vai arī tie jāatstāj neskarti un piedziņa jāietur no atlikušās summas?

A
atbild:
11. novembrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja Jūsu darba samaksai tiek piemērota parāda piespiedu piedziņa, tad par aprēķinu pareizību atbildīgs ir darba devējs un paskaidrojums būtu jāvaicā grāmatvedībā.

Tiesību normas paredz, ka primāri darba samaksai piemēro visus nodokļu atvilkumus, līdz ar to summai piemēro 30% atvilkumu atbilstoši tiesu izpildītāja rīkojumam. Darbiniekam, piemērojot parādu piedziņas atvilkumus, ir jāsaglabā minimālie iztikas līdzekļi 430 eiro apmērā.

Uzturlīdzekļi, ko persona pati maksā sava bērna uzturēšanas nodrošināšanai, ir no darba samaksas, kas ieskaitīta viņa bankas kontā. Proti, uzturlīdzekļi nav ar nodokļiem neapliekamais ienākums.

Ja uzturlīdzekļi nav maksāti un to piedziņu piemēro tiesu izpildītājs, tad tiesību normas paredz, ka līdz parādsaistību dzēšanai parādnieka kontā ir saglabājami minimālie iztikas līdzekļi ½ algas apmērā, proti, 215 eiro apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas