E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18338
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Darbinieku identitātes atklātums

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2019
Inga

Labdien! Darbā tika izsniegtas jaunas darbinieku vizītkartes, uz kurām ir norādīta darbavieta (bibliotēka), ieņemamais amats un vārds, uzvārds. Vai tas nav datu aizsardzības pārkāpums? Piemēram, man ir rets uzvārds un, cik man zināms, Latvijā esmu vienīgā ar šādu vārda un uzvārda kombināciju.

A
atbild:
25. oktobrī, 2019

Fizisko personu datu aizsardzību Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kā arī Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Jautājuma kontekstā saprotams, ka Jūs esat darba tiesiskajās attiecībās un minētās vizītkartes darba devējs ir izgatavojis, pamatojoties uz iekšējiem standartiem vai kārtības noteikumiem.

Darbinieks un darba devējs darba tiesisko attiecību ietvaros nekad nebūs vienlīdzīgi (t. i., vienmēr būs darba devēja dominance pār darbinieku).

Šajā situācijā jāsaprot, vai izgatavotās vizītkartes ir vizītkartes šī jēdziena tiešajā izpratnē vai arī darbinieka atpazīšanas kartīte, kuru darbiniekam ir jānēsā redzamā vietā, lai tas būtu atpazīstams komunikācijā ar apmeklētājiem.

Ja runa ir par vizītkartēm papīra formātā, kuras darbinieks lieto (izsniedz), šādā gadījumā darbiniekam ir jābūt izvēles tiesībām dot savu personīgo vizītkarti vai ne.

Savukārt, ja šāda vizītkarte ir darbinieka identifikācijas līdzeklis apmeklētājiem, tad darbiniekam ir tiesības lūgt darba devēju aizsargāt savus personas datus (vārdu un uzvārdu) ar pseidonīmu (kas neatspoguļos patiesos datus).

Sākotnēji šādai komunikācijai ir jānotiek starp Jums kā darbinieku un Jūsu darba devēju (par Jūsu patiesās identitātes aizsardzību, ja Jūs nevēlaties atklāt savus datus (vai saskatāt draudus pamattiesībām un pamatbrīvībām savas identitātes izpaušanas gadījumā)). Šādos apstākļos ir meklējams samērīgums starp darba devēja noteikto iekšējo kārtību un Jūsu tiesību aizsardzību.

Ja darba devējs atteiks Jums Jūsu patiesās identitātes neizpaušanu (pseidonimizēšanu) uz identifikācijas elementa, pirmšķietami tas būs uzskatāms par Jūsu kā datu subjekta pamattiesību pārkāpumu, jo nebūs ievērots regulas 5. panta 1. punkta c) apakšpunkts – “datu minimizēšanas” priekšnosacījums. Darbinieka atpazīšanu (datu apstrādes mērķis) var sasniegt, arī apstrādājot datus mazākā apjomā (piemēram, norādot tikai vārdu) vai arī pseidonimizējot darbinieka patiesos datus (t. i., aizstājot Jūsu vārdu un uzvārdu ar izdomātiem (neīstiem) datiem).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas