E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18333
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Apsaimniekotāja maiņa un parāds

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2019
Lita

Daudzdzīvokļu mājai ir parāds par siltumu un ūdeni. Kas notiks ar parādu, ja dzīvokļu īpašnieki nomainīs apsaimniekotāju?

A
atbild:
16. oktobrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls

Daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanu regulē Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums un Dzīvokļa īpašuma likums.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 17.3. pants “Maksājumi par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem” paredz:

(1) Par dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamajiem pakalpojumiem dzīvojamās mājas īpašnieks patstāvīgi norēķinās ar attiecīgā pakalpojuma sniedzēju, veicot tiešus maksājumus pakalpojuma sniedzējam, izņemot šā panta otrajā daļā minēto gadījumu.

(2) Dzīvojamās mājas īpašnieks ir tiesīgs likumā noteiktajā kārtībā pieņemt lēmumu par uzdevuma došanu pilnvarotai personai, kas var būt arī pārvaldnieks, organizēt maksājumu iekasēšanu no dzīvojamās mājas īpašnieka par attiecīgu dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu un saņemto maksājumu pārskaitīšanu dzīvojamās mājas īpašnieka vārdā pakalpojuma sniedzējam (maksājums ar pilnvarotas personas (pārvaldnieka) starpniecību).

Tātad Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likums dzīvokļu īpašniekiem paredz iespēju par komunālajiem maksājumiem norēķināties tieši ar pakalpojumu sniedzēju. Sīkāk par šiem norēķiniem var uzzināt LV publikācijā “Par komunālajiem pakalpojumiem varēs maksāt pakalpojuma sniedzējam: kad un kā?”.

Ja pārvaldnieks ir tikai starpnieks dzīvokļu īpašnieku norēķinos ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem, mājas pārvaldnieka pienākums ir parādus no dzīvokļu īpašniekiem – nemaksātājiem – piedzīt tiesas ceļā.

Apsaimniekotāja maiņa neietekmēs daudzdzīvokļu mājas parāda lielumu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas