E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18332
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Darbiniekam nav jāparaksta prettiesiska vienošanās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2019
Antons

Labdien! Mans darba devējs piedāvā veselības apdrošināšanu ģimenes locekļiem, un es nolēmu izmantot šo iespēju. Vienošanās līgumā par apdrošināšanas izdevumu segšanu ir šāds punkts: “Darbiniekam nav pilnīgi nekādu esošu vai nākotnē ceļamu pretenziju pret darba devēju jebkādā saistībā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanu.” Es nesaprotu, kā var liegt celt pretenzijas nākotnē, it īpaši sakarā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanas apstākļiem, kuri vēl nav notikuši.

A
atbild:
25. oktobrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja

Valsts darba inspekcijas Darba tiesību nodaļas Konsultatīvā centra vadītāja Dace Stivriņa norāda: “Ja šāds punkts ir iekļauts Jūsu darba līgumā, tas nav spēkā esošs no darba līgumā iekļaušanas dienas, jo atbilstoši Darba likuma 6. panta nosacījumiem nav spēkā darba līguma nosacījumi, kas pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli. Ja tiks aizskartas Jūsu likumīgās tiesības un intereses, Jums ir tiesības vērsties tiesā ar prasības pieteikumu.”

Arī citā dokumentā – vienošanās līgumā par veselības apdrošināšanas izdevumu segšanu – darba devējs nav tiesīgs iekļaut nosacījumus, kas nav attiecināmi uz darbinieka apdrošināšanas faktu, bet tieši skar darba līguma nosacījumus.

Darbinieku veselības apdrošināšana ir darba devēja bonuss, ko uzņēmumi piedāvā saviem darbiniekiem, centralizēti slēdzot līgumu ar kādu no apdrošināšanas kompānijām un iepērkot veselības apdrošināšanas pakalpojumu par konkrētu cenu. Darba devējs atbilstoši likumam “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir tiesīgs iekasēt no darbinieka līdzmaksājumu par veselības apdrošināšanas polisi. Darba devējs no saviem līdzekļiem sedz lielāko daļu veselības apdrošināšanas polises izmaksu, savukārt darbiniekiem pienākas samaksāt līdzmaksājumu, ja polises cena pārsniedz likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikto neapliekamo summu – 426,86 eiro gadā.

Apdrošināšanas maksājumu aplikšana ar nodokli ir noteikta likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. pantā un ar piemēriem paskaidrota Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 67 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas