E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18329
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Var koriģēt neapliekamā minimuma prognozi, bet tā nevar būt lielāka par VID prognozi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Inga

Labdien! Kāpēc man kopš augusta netiek piemērots neapliekamais minimums? Līdz augustam tas bija 121,01 eiro. Mana alga ir 637,50 eiro mēnesī. Kad oktobrī saņēmu algu par septembri, jutos nepatīkami pārsteigta, jo tā bija par 80 eiro mazāka, kaut uz papīra – par 10 eiro lielāka.

A
atbild:
21. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka Valsts ieņēmumu dienests neapliekamo minimumu katram darbiniekam individuāli prognozē divas reizes gadā atkarībā no viņa iepriekš saņemtā ienākumu apmēra. Prognozētais neapliekamais minimums mainās 1. janvārī un 1. augustā. Tādējādi darbiniekam var mainīties tā atalgojuma daļa, kurai netiek piemēroti algas nodokļi, un attiecīgi arī atalgojuma kopējais apmērs.

IIN maksātājam ir noteikts maksimālais gada neapliekamais minimums (2019. gadā – 2760 eiro/230 eiro mēnesī); gada apliekamais ienākums, līdz kuram piemēro maksimālo gada neapliekamo minimumu (5280 eiro/440 eiro mēnesī); gada apliekamais ienākums, virs kura nepiemēro gada diferencēto neapliekamo minimumu (2019. gadā – 13 200 eiro/1100 eiro mēnesī).

Ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” grozījumiem, kas stājās spēkā šogad 16. aprīlī, pašam nodokļu maksātājam ir dota iespēja prognozēt mēneša neapliekamo minimumu. Tas nozīmē: vērtējot, ka mēnesim VID prognozētais neapliekamais minimums neatbilst ienākumiem, to pats var koriģēt, rakstveida iesniegumā darba devējam lūdzot darba samaksai piemērot paša izraudzītu mēneša prognozēto minimumu.

Taču likumā šai izvēlei ir ierobežojums – paša darbinieka prognozētais mēneša neapliekamais minimums nedrīkst pārsniegt VID prognozētā mēneša neapliekamā minimuma apmēru, t. i., nedrīkst būt lielāks par summu, kas ir norādīta personas elektroniskajā algas nodokļa grāmatiņā.

Neapliekamā minimuma prognoze ir saistīta ar gada diferencēto neapliekamo minimumu, ko piemēro, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Ja gada laikā nodoklī ir ieturēts par daudz, iedzīvotājs pārmaksāto summu atgūst, ja nodoklī ieturēts par maz, jāpiemaksā.

Ja ir neskaidrības par VID norādīto prognozēto neapliekamo minimumu, jāsazinās ar VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas