E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18328
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
6
2
6

Ja kaimiņi trokšņo

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Zigis

Labdien! Nesen iegādājāmies dzīvokli piecstāvu dzīvojamā namā. Dzīvoklis atrodas trešajā stāvā. Māja ir vecā “padomju” tipa – ķieģeļi un paneļi. Dažas dienas pēc ievākšanās dzīvoklī mūs sagaidīja nepatīkams pārsteigums no augšējā stāva. Virs mūsu dzīvokļa dzīvo ģimene vai tikai māte ar bērnu. Pati par sevi tā nav nekāda problēma, bet lieta tāda, ka dzīvoklim ir veca grīda, kas čīkst un krakšķ uz katra soļa. Bērns ir pietiekami maza vecuma, lai pārvietotos tikai skrienot. Papildus, vismaz sākumā, pa grīdu tika braukāts ar skrituļslidām vai kaut ko tamlīdzīgu. Troksnis neizturams. Gāju runāties ar kaimiņiem, lai atrisinātu situāciju. Valsts valodu tur neviens nezina vai nevēlas zināt, tāpēc biju spiests sarunāties krievu valodā. Iepazīstināju ar sevi un aprakstīju problēmu. Cilvēks jutās aizvainots un izteica dažus pārmetumus. Vienīgais lūgums no mūsu puses bija būt saprotošiem, rēķināties ar slikto grīdas segumu, nedaudz kontrolēt bērna skriešanu un cienīt vienam otru. Citu cienīšana tika ievērota divas nedēļas. Pēc tam viss sākās no gala. Atkal eju runāties. Šoreiz piedāvāju palīdzēt ar grīdu remontu, jo tā nav iespējams dzīvot. Uz to saņēmu atbildi, ka viņa šeit esot tikai īrniece. Labi. Lūdzu, lai pajautā saimniekam. Teica, ka tā arī izdarīšot. Paiet nedēļa. Atkal viss no sākuma. Trešā saruna. Vienkārši jautāju, vai viņi nesaprot, cik sliktā stāvoklī ir grīdas un kāds ir trokšņu līmenis. Piedāvāju arī atnākt pašiem paklausīties, bet no šāda piedāvājuma kaimiņi atteicās. Uz jautājumu par saimnieka ieinteresētību risināt situāciju atbildēja: viņam viss vienalga. Papildus tika izteikti pārmetumi, ka visa māja ir tāda un arī viņiem virs galvas skraida, un kā mēs vispār uzdrošināmies nākt un runāt. Viņai nav jāmaina savs dzīvesstils. Pat ja mazais skraida kā pa stadionu pēc pulksten 23.00 un mums jābrauc uz darbu pulksten piecos no rīta. Tāpat kaimiņi pateica, ka nākamreiz nemaz nevērs vaļā durvis. Kopš pēdējās sarunas ir pagājis mēnesis, un nav rasts nekāds risinājums. Ko varētu darīt šajā situācijā? Vai ir kāds likumisks atrisinājums šādai problēmai?

A
atbild:
16. oktobrī, 2019
Inese Helmane
LV portāls

Šāda veida jautājumi LV portālam tiek uzdoti bieži. Diemžēl Rīgas pašvaldības policija ir atzinusi, ka pašlaik policijas iespējas risināt šādus jautājumus ir ierobežotas, jo neviens normatīvais akts nenosaka atbildību par trokšņošanu. 2014. gadā Satversmes tiesa atcēla Rīgas domes saistošo noteikumu punktu, kas paredzēja atbildību par trokšņošanu.

Tomēr vajadzētu mēģināt par situāciju vienoties ar kaimiņiem, bet, ja trokšņošana ir ļoti skaļa un neizturama, vērsties pie pašvaldības policijas, kas katru gadījumu vērtē individuāli.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas