E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18319
Lasīšanai: 3 minūtes

Kopīpašuma lietošanas tiesības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Inga

Labdien! Vai varam reģistrēt kopīpašuma lietošanas noteikumus zemesgrāmatā, ja gan Zemes dienestā, gan zemesgrāmatā esam vienīgie kopīpašuma īpašnieki, kuri savas daļas ir reģistrējuši juridiski? Pārējie nav dokumentus iesnieguši un nefigurē Zemes dienestā. Kā lai sakārtojam jautājumu par to, ka kopīpašuma garāžas Nr. xx un xx pieder tieši mums? Lai nepastāvētu risks, ka pēc laika kāds izdomā pateikt: šī garāža tagad būs mana, un es to gribu lietot. Runa ir par garāžu kompleksu, kurā katram pieder konkrētas garāžas, bet juridiski īpašumam nekad nav bijuši sakārtoti dokumenti, tagad esam pirmie, kas tos ir sakārtojuši.

A
atbild:
22. oktobrī, 2019

Saskaņā ar Civillikuma 994. pantu par nekustamā īpašuma – zemes un būvju (ēku) – īpašnieku atzīstams tikai tas, kurš par tādu (īpašnieku) ir ierakstīts zemesgrāmatā.

Atbilstoši Civillikuma 1067. pantā noteiktajam īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesība.

Arī kopīpašuma gadījumā par nekustamā kopīpašuma īpašniekiem – attiecīgās domājamās daļās – atzīstamas tikai tās personas, kuras ir ierakstītas zemesgrāmatā.

Savukārt darījumus ar nekustamo īpašumu ir tiesīgas veikt tikai tās personas, kuras atbilstoši Civillikuma 994. pantam ir ierakstītas kā īpašnieces zemesgrāmatā.

Tādējādi, neskatoties uz to, ka pārējie kopīpašuma īpašnieki nav reģistrējuši savas īpašumtiesības zemesgrāmatā, Jums ir tiesības reģistrēt kopīpašuma lietošanas tiesības.

Ja lietā ar citiem līdzīpašniekiem nākotnē varētu izcelties strīds par lietošanas tiesību noteikšanu, šāds strīds būs nododams izskatīšanai tiesā. Tiesa, balstoties jau uz zemesgrāmatas ierakstiem (arī par lietošanas tiesību noteikšanu), spriedīs par lietas apstākļiem kopumā, ievērojot jau noteiktās un reģistrētās tiesības. Jūs kā kopīpašnieks varat lūgt tiesu izdalīt no kopīpašuma Jūsu īpašumu reālās daļās.

Plašāk par kopīpašuma problēmām varat lasīt arī LV portāla rakstā “Kopīpašums un tā zemūdens akmeņi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas