E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18311
Lasīšanai: 3 minūtes

Vai uzturlīdzekļu parādnieks var pieprasīt ģimenes pabalstu citā dalībvalstī

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2019
Laura

Labdien! Situācija ir šāda: vīrs ar sievu nedzīvo kopā jau 10 gadus, sieva audzina abu 14 gadus veco meitu viena, tēvs ar meitu nav ticies 10 gadus. Alimentus nemaksā, tos māte saņem no UGF. Nesen tēvs vērsās pie mātes, sakot, ka grasās pieprasīt ģimenes valsts pabalstu Vācijā, jo šobrīd esot tur apmeties. Vēlējos noskaidrot, vai ir kāda vienota datubāze, kas var “atpazīt” gadījumus, kad tēvs, alimentu parādnieks, vēlas ārvalstīs pieprasīt bērnu naudu.

A
atbild:
29. novembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Eiropas Savienības regulējums paredz, ka gadījumos, kad bērna vecāki dzīvo un strādā dažādās ES dalībvalstīs, par ģimenes pabalstu izmaksu atbildīgo valsti nosaka attiecīgā bērna dzīvesvietas valsti. Tātad, ja bērns dzīvo Latvijā, kurā dzīvo un strādā viņa māte, par pabalsta izmaksu atbildīga ir šī vecāka nodarbinātības valsts – Latvija. Vienlaikus ir noteikts, ka otrs vecāks, kurš dzīvo un strādā citā dalībvalstī, piemēram, Vācijā, arī ir tiesīgs vērsties šīs valsts kompetentajā iestādē ar lūgumu veikt abu valstu (Latvijas un Vācijas) pabalstu apmēru salīdzināšanu un starpības gadījumā – veikt tās izmaksu. (Plašāka informācija pieejama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapas sadaļā “Eiropas Savienības pakalpojumi” > “Ģimenes pabalsti”).

Uzturlīdzekļu parāds neietekmē personas tiesības saņemt savas nodarbinātības valsts nodrošināto ģimenes pabalstu. Valsts ģimenes pabalsts ir paredzēts tikai un vienīgi bērna vajadzību nodrošināšanai, tāpēc vecāka parādi nedrīkst ietekmēt bērna labklājību.

Ja bērna tēvs nenodos Vācijas valsts nodrošinātā pabalsta ģimenēm starpību bērna mātei, kuras ikdienas aizgādībā atrodas bērns, der zināt, ka Latvijas Republikas Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments 2017. gada 12. septembrī pieņēma spriedumu lietā Nr. A420312814 par ģimenes pabalsta nodrošināšanu, ja vecāks, kas saņem pabalstu no citas dalībvalsts, to neizmanto bērna uzturēšanai.

Augstākā tiesa šajā spriedumā secina: “Personai, kuras apgādībā atrodas bērns, par kuru tiek izmaksāts ģimenes pabalsts citā Eiropas Savienības dalībvalstī, ir tiesības saņemt šo pabalstu tieši no pabalstu piešķīrušās dalībvalsts institūcijas, ja vecāks, kuram ģimenes pabalsts piešķirts, to neizlieto bērna uzturēšanai. Tādējādi, ja ārvalstīs dzīvojošais vecāks nenodod citā dalībvalstī saņemto ģimenes pabalstu bērna uzturam, otram vecākam ir jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā un ar aģentūras starpniecību ir jālūdz pabalsta izmaksa no pabalstu piešķīrušās dalībvalsts institūcijas.”

Valsts pabalsta izmaksa neatbrīvo bērna tēvu no paša pienākumu nodrošināt uzturlīdzekļus sava bērna uzturam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas