E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18303
Lasīšanai: 3 minūtes

Mantojums no patēva

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2019
Dita

Pāris kopā nodzīvoja 45 gadus, no kuriem pēdējie 10 bija reģistrētā laulībā. Šajā laulībā pārim kopīgu bērnu nav. Sievai no pirmās laulības ir pilngadīgs dēls. Pāris un sievas dēls visu mūžu kopā dzīvoja vienā mājā, kas vīram piederēja jau pirms laulības ar sievu. Vīrs sievas dēlu no pirmās laulības nav adoptējis. Sieva nesen nomira. Kādas ir mantojuma tiesības sievas dēlam no pirmās laulības uz šo mājīpašumu, ja vīrs nav uzrakstījis testamentu, un kādas tiesības uz mantojumu ir šim dēlam, ja vīrs atkārtoti apprecas? Dēls ir deklarēts mājīpašumā.

A
atbild:
25. novembrī, 2019
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Sievas dēlam ir mantojuma tiesības uz viņa mātes atstāto mantojumu.

Mantinieki manto pēc likuma vai paša mantojuma atstājēja vēlmi novēlēt personai kādu mantojuma daļu (Civillikuma 390. pants). Šajā gadījumā nav minēts, ka pastāv testaments vai kādi citi apstākļi, kas ietekmē dēla tiesības mantot.

Ja mantojuma atstājējai bija tikai vīrs un dēls, tad mantojumu viņi pēc likumiskās mantošanas kārtības sadala uz pusēm (Civillikuma 393. pants).

Mantojums ir kopība, kurā ietilpst visa kustamā un nekustamā manta, kā arī citiem atdodamās tiesības un saistības, kas mirušam vai par mirušu izsludinātam piederējušas viņa nāves laikā (Civillikuma 382. pants). 

Tas, kurā īpašumā ir deklarējies dēls, un fakts, ka mājā dzīvoja mantojuma atstājēja kopā ar mantinieku un vīru, nekādā veidā neietekmē īpašumtiesības uz māju. Jāņem vērā Civillikuma 91. panta 1. punkts – māja ir uzskatāma par vīra atsevišķo mantu, nevis laulāto kopīgo mantu.

Likumisko mantojuma tiesību nodibina radniecība un adopcija. Bet sievas dēlam, kurš nav radinieks, pēc likuma ir tiesības mantot tikai sievas daļu. Ar testamentu, protams, šo māju var novēlēt viņam.

Tā kā šobrīd mirušās sievas dēlam nav tiesību mantot personas māju, šādas tiesības neradīsies arī pēc jaunas laulības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas