E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18295
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Ja pensiju nepiešķir par stāžu līdz 1996. gadam, sākuma kapitālu nerēķina

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Oļegs

Labdien! Manai sievai, Latvijā pastāvīgi dzīvojošai Krievijas Federācijas (KF) pilsonei, ir piešķirta KF pensija, un ir zināms, ka viņa var pretendēt arī uz Latvijas pensiju, ja darba stāžs ir 15 gadi pēc 01.01.2002. Vai Latvijas pensijas aprēķinam šajā gadījumā tiek ņemts vērā Latvijā uzkrātais indeksētais pensijas kapitāls tikai no 01.01.2002. vai tomēr pilns kapitāla apjoms? Un kā šajā gadījumā tiek aprēķināts pensijas sākuma kapitāls? Paldies!

A
atbild:
17. oktobrī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Sanita Letapura, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

2011. gada 19. janvārī spēkā stājās Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā (turpmāk – līgums), kurā KF pilsoņiem ir paredzēta iespēja izvēlēties pieprasīt pensiju saskaņā ar līguma nosacījumiem vai arī atbilstoši KF nacionālajiem tiesību aktiem, t. i., pieprasīt KF pensiju pēc pilsonības principa. Izdarītā izvēle attiecībā uz KF pensiju pēc pilsonības ir galīga un nav pārskatāma.

Atkarībā no izdarītās izvēles tiesības uz Latvijas un KF pensiju tiek noteiktas atšķirīgi un atšķirīgs ir arī pensijas piešķiršanai vērā ņemtais apdrošināšanas stāžs. Personai ir iespēja izvērtēt abas atšķirīgās iespējas pensijas pieprasīšanai un izvēlēties sev izdevīgāko variantu.

Ja KF pilsonis, dzīvojot Latvijā un sasniedzot Latvijā noteikto pensijas vecumu, izvēlas pieprasīt pensiju saskaņā ar līguma nosacījumiem, tad Latvijas pensija tiek piešķirta par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem gan Latvijā, gan Krievijā līdz 1990. gada 31. decembrim un par apdrošināšanas periodiem Latvijā pēc 1991. gada 1. janvāra. Savukārt KF pensija tiek noteikta tikai par apdrošināšanas periodiem KF pēc 1991. gada 1. janvāra, ja tādi ir uzkrāti. 

Savukārt, ja KF pilsonis izmantojis līgumā paredzēto iespēju pieprasīt pensiju pēc pilsonības principa, papildus KF pensijai tiesības uz Latvijas vecuma pensiju var rasties tikai tad, ja KF pilsonis dzīvo Latvijā, ir sasniedzis Latvijā noteikto pensijas vecumu un ja pēc 2002. gada 1. janvāra viņam ir uzkrāts pensijas piešķiršanai nepieciešamais apdrošināšanas stāžs Latvijā, t. i., šobrīd vismaz 15 gadi. Latvijas pensijas apmērs tiek aprēķināts, ņemot vērā personas uzkrāto un aktualizēto pensijas kapitālu pēc 2002. gada 1. janvāra līdz vecuma pensijas piešķiršanas mēnesim. Pensijas sākuma kapitāls šajā gadījumā netiek rēķināts, jo pensija netiek piešķirta par apdrošināšanas stāžu līdz 1995. gada 31. decembrim.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas