E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18294
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Darba samaksas aprēķins jālūdz izskaidrot

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Sveta

Labdien! Darba līgumā bija rakstīts, ka bruto alga ir 392,00. Man ir divi apgādājamie. Sāku strādāt 09.09.19., pārtraucu darbu 05.10.19. Algu ar visu pārrēķinu saņēmu tikai 11.10. 07.10.19. saņēmu zvanu, ka pārskaitījums ir veikts uz manu kontu, bet kaut kāda iemesla dēļ šis maksājums tika pārskaitīts atpakaļ uzņēmumam. Līdz ar to uzņēmums varēs man pārskaitīt naudu tikai 11.10. Kad sagaidīju šo datumu, saņēmu SMS, ka kontā ieskaitīta alga par septembri: 193,80 eiro. Kā var būt tāda alga par 3 nedēļām ar bruto algu 392,00, turklāt vēl diviem apgādājamiem bērniem? Nav ienākusi nauda par oktobrī nostrādātajām dienām un neizmantoto atvaļinājumu. E-pastā neesmu saņēmusi nekādas algas lapas. Rakstīju grāmatvedībai, bet pagaidām neesmu saņēmusi atbildi.

A
atbild:
24. oktobrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba līgumos parasti darba samaksa ir noteikta bruto (“uz papīra”) formā. Tas nozīmē, ka šai samaksai tiek piemēroti nodokļu atvilkumi, ievērojot apgādībā esošās personas, ja darbinieks ir iesniedzis VID elektronisko algas nodokļu grāmatiņu un norādījis apgādībā esošās personas. Pēc VID sniegtās informācijas, nodokļa atvieglojuma apmērs par katru apgādājamo personu gadā ir 2760 eiro vai 230 eiro mēnesī.

Izbeidzot darba tiesiskās attiecības, darba devējs veic galīgo aprēķinu, kas sastāv no darba samaksas par pēdējo nostrādāto laika periodu un neizmantotās atvaļinājuma kompensācijas. Ja nostrādājāt pie darba devēja nepilnu mēnesi, tad neizmantotā atvaļinājuma kompensācija tiek aprēķināta pēc formulas 1,62 dienas par vienu mēnesi.

Jūsu sniegtais situācijas apraksts nav pietiekams, lai sniegtu pilnvārtīgu atbildi par aprēķināto darba samaksu septembrī. Jāņem vērā, ka darba attiecības tika uzsāktas ar 9. datumu, tādējādi arī darba samaksu, ievērojot līgumā noteikto algu, darba devējs aprēķina par tik darba dienām, cik ir faktiski septembrī nostrādātas. Tas pats attiecas uz apgādībā esošajām personām: piemērojot atvieglojumu, ņem vērā faktiski nostrādāto laiku.

Katra darbinieka nostrādāto darba laiku darba devējs uzskaita darba laika uzskaites tabelē. Darba samaksu mūsdienās nerēķina manuāli, bet, ievērojot par katru darbinieku sistēmā ievadīto informāciju, aprēķina grāmatvedības programma. Informāciju par darba samaksas aprēķinu uzņēmums sniedz VID. Ja aprēķinos ir konstatētas neprecizitātes, VID sistēmā par to parādās brīdinājums veikt pārrēķinu.

Jums var ieteikt vērsties uzņēmuma grāmatvedībā klātienē un lūgt aprēķinātās darba samaksas izskaidrojumu. Zvanīšana pa telefonu vai e-pasta rakstīšana Jums nedos skaidrību.

Tāpat Jums ir jāpārliecinās:

  • vai VID ir bijusi iesniegta algas nodokļa grāmatiņa un norādītas apgādājamās personas (ja algas nodokļu grāmatiņa nav bijusi iesniegta un apgādājāmās personas nav norādītas, darba devējs, aprēķinot darba samaksu, atvieglojumus nepiemēro).
  • cik konkrēti dienu un darba stundu septembrī ir nostrādāts, vai nav bijusi slimības lapa vai kādā dienā nostrādāts mazāk stundu.

Abi minētie faktori ietekmē darba samaksas aprēķinu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas