E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18293
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
3
3

Vai izglītības iestādes vadītāja drīkst pieprasīt pedagogiem filmēt nodarbības

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Anna

Labdien! Vai pirmsskolas izglītības iestādes vadītāja drīkst pieprasīt pedagogam filmēt nodarbības, ja viņš to nevēlas? To nevēlas arī bērnu vecāki.

A
atbild:
22. oktobrī, 2019

Jebkurai personas datu apstrādei ir jābūt tiesiskam pamatam. Vispārīgajā datu aizsardzības regulā noteikti seši vispārīgi tiesiskie pamati: piekrišana, līguma izpilde, juridisks pienākums, sabiedrības intereses, vitālo interešu aizsardzība, leģitīmo interešu ievērošana. Lai personas datu apstrāde – nodarbības filmēšana – būtu likumīga, tai jāatbilst vismaz vienam no minētajiem tiesiskajiem pamatiem.

Jautājumā nav norādīts, kāds tieši mērķis ir pirmsskolas izglītības iestādes vadītājas prasībai filmēt nodarbības, taču pirmšķietami tā varētu būt, piemēram, izglītības procesa, nodarbības pilnveidošana, kas pats par sevi ir tiesisks mērķis, rīkojoties leģitīmu interešu ievērošanas vārdā, skaidro Datu valsts inspekcijas direktora vietniece Lāsma Dilba. Tomēr arī tādā gadījumā iestādes vadītājai par nodarbības filmēšanu ir jāinformē gan pedagogi, gan bērnu vecāki un paši bērni, ievērojot Datu regulā ietvertos principus, arī pārredzamības principu. Tā pamatā ir prasība, ka visa informācija un saziņa, kas saistīta ar personas datu apstrādi, ir datu subjektam viegli pieejama skaidrā un vienkāršā valodā, ņemot vērā datu subjekta briedumu, citas īpašības, lai personai, kuras dati tiek apstrādāti, būtu saprotams, kas viņas datus vāc, kādā apjomā, kādā nolūkā dati tiek apstrādāti, cik ilgi tie tiks glabāti u. tml. Tas nozīmē arī to, ka informācijai par datu apstrādi ir jābūt pēc iespējas koncentrētai, nevis izklāstītai sīkā drukā uz neskaitāmām lapām.

Saskaņā ar Datu regulu personas datu apstrāde – šajā gadījumā filmēšana – pieļaujama tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā. Tas nozīmē – iepriekš noteikto likumīgo mērķi īsteno ar minimāli nepieciešamo datu apjomu tā sasniegšanai. Turklāt filmēšana kā datu ievākšanas līdzeklis būtu pieļaujama tikai tādā gadījumā, ja leģitīmo mērķi, kādēļ tā tiek pielietota, nav iespējams sasniegt ar citiem līdzekļiem, skaidro L. Dilba. Lai to noskaidrotu, gan bērnudārza darbinieki, gan bērnu vecāki, izklāstot konkrēto gadījumu, var vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

Pirmsskolas izglītības iestādes vadītājas prasībai, ar kuru pedagogiem tiek uzdots filmēt nodarbības, jābūt fiksētai rakstiski, lai jebkuru neskaidrību vai pretenziju gadījumā tā varētu kalpot kā apliecinājums minētajam faktam.

Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem un informācijas nesniegšanu datu subjektam ir paredzēta administratīvā atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204.7 un 204.8 pantu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas