E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18292
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība

Ja uz ceļa paredzēts veikt darbības, kas var ietekmēt ceļu satiksmes drošību

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Jānis

Sveiki! Juridiskā persona savā īpašumā rīko publiski pieejamu maksas pasākumu (ieeja tikai ar biļetēm), bez biļetēm izstādi apmeklēt nevar. Papildus tam juridiskās personas īpašumā atrodas vairākas speciāli izbūvētas stāvvietas, tās ir norobežotas, un iebraukšana stāvvietā arī ir maksas pakalpojums, proti, tikai ar biļetēm, līdz ar to transportlīdzekli bez biļetes iegādes slēgtajā stāvvietā novietot nav iespējams. Slēgtajā stāvvietā juridiskās personas algotie darbinieki nodrošina, lai stāvvietās maksimāli kompakti tiktu novietotas apmeklētāju automašīnas. Daļa no automašīnām pēc organizētāja norādēm tiek novietotas gan uz gājēju ietves pie ēkas, gan apstādījumu teritorijā. Vai konkrētajā gadījumā transportlīdzekļu novietošana, pārkāpjot CSN prasības, ir pieļaujama, jo ikdienā, kad konkrētās juridiskās personas īpašumā nenotiek pasākumi, īpašuma teritorija nav ierobežota un uz ietvēm transportlīdzekļi netiek novietoti. Vai publiskos (saskaņotos) pasākumos organizētājs, noslēdzot piekļuvi savam īpašumam un organizējot iebraukšanu tikai par maksu, var likt novietot apmeklētājam transportlīdzekli, pārkāpjot CSN prasības (konkrētajā gadījumā transportlīdzeklis tika novietots uz ietves)? Ja nedrīkst, vai atbildība jāuzņemas pasākuma organizētājam vai transportlīdzekļa vadītājam, kurš novietoja savu transportlīdzekli par maksu slēgtā teritorijā atbilstoši organizētāja norādēm uz gājēju ietves? Vai tomēr pastāv kādi izņēmumi publiskiem, saskaņotiem pasākumiem?

A
atbild:
25. oktobrī, 2019
Valsts policija
Līna Kaļķe, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Atbildot uz jautājumu, vai atbildība par transportlīdzekļa novietošanu uz gājēju ietves publiska pasākuma laikā paredzēta pasākuma organizatoram vai transportlīdzekļa vadītājam, Valsts policija norāda, ka saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 19. pantu ceļu satiksmes dalībniekiem ir jāizpilda Ceļu satiksmes likumaCeļu satiksmes noteikumu un citu normatīvo aktu prasības, kā arī jāievēro luksoforu signālu, ceļa zīmju un ceļa apzīmējumu prasības. Vienlaikus ceļu satiksmes dalībniekiem un citām personām jārīkojas tā, lai neradītu satiksmei bīstamas vai satiksmi traucējošas situācijas un nenodarītu zaudējumus.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 40. panta pirmo daļu, ja uz ceļa vai tā tiešā tuvumā paredzēts veikt darbības, kas var ietekmēt ceļu satiksmes drošību (rīkot masu vai sporta pasākumus, sniegt tirdzniecības vai citus pakalpojumus, izvietot reklāmas objektus vai informācijas objektus, tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas vai citu pakalpojumu objektus u. c.), šīs darbības jāsaskaņo ar VAS “Latvijas Valsts ceļi”, kā arī jāsaņem ceļa pārvaldītāja (īpašnieka) un zemes īpašnieka atļauja.

Ņemot vērā minēto, publiska pasākuma organizatoram pasākuma norise jāsaskaņo, ievērojot normatīvo regulējumu, kā ar pamatojoties uz Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 42 “Kārtība, kādā aizliedzama vai ierobežojama satiksme” 4. punktu: ja nepieciešams aizliegt vai ierobežot satiksmi, pasākuma organizētājs nodrošina attiecīgus pasākumus, kas noteikti normatīvajos aktos par satiksmes organizācijas tehnisko līdzekļu izvietošanu un satiksmes organizēšanu uz ceļiem.

Saskaņā ar minēto MK noteikumu prasībām transportlīdzekļu satiksmi var aizliegt vai ierobežot laikā, kad notiek organizēti publiski pasākumi.

Pašvaldība, izskatot iesniegumu par publiska pasākuma, sapulces, gājiena vai piketa rīkošanu, vienlaikus lemj par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu. Lēmumu par satiksmes ierobežošanu vai aizliegšanu uz valsts autoceļiem pašvaldība pieņem, pamatojoties uz “Latvijas Valsts ceļu” atzinumu.

Satiksmes aizlieguma un ierobežojumu ievērošanu kontrolē Valsts policija, “Latvijas Valsts ceļi” vai pašvaldība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas