E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18290
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba tiesiskās attiecības izbeidz, parakstot dokumentu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Artūrs

Labdien! Pārtraucu darba attiecības 24.09.2019. Darba devējs teica, ka gala aprēķinu izmaksās 10.10.2019., kad ir algas diena, bet tagad viņš apgalvo, ka negrasās maksāt, jo nav pārliecināts par to, ka es tajās dienās strādāju, turklāt neesot firmas īpašniekam laikus paziņojis, ka taisos iet prom. Savam tiešajam priekšniekam es savlaicīgi biju par to paziņojis, viņš man lika uzrakstīt iesniegumu, un ar nākamo dienu beidzu darba attiecības pēc abpusējas vienošanās. Izdarīju, kā tiešais priekšnieks lika, bet firmas īpašnieks tagad atsakās man maksāt, turklāt to man paziņoja tikai tad, kad jau bija jāsaņem aprēķins.

A
atbild:
18. oktobrī, 2019
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tikai pēc Jūsu apraksta ir apgrūtinoši sniegt konkrētu atbildi.

Lai vērtētu, ir nepieciešams redzēt dokumentus – Jūsu iesnieguma par darba attiecību izbeigšanu saturu, darba devēja izdotu dokumentu – vienošanās līgumu par darba attiecību izbeigšanu –, kā arī darba laika uzskaites tabeli, kurā ir fiksēts Jūsu nostrādātais laiks septembrī. Ar šo atbildi Jums vairāk tiek sniegta informācija turpmākajai pieredzei, ka darba attiecības ir juridisks darījums un to nodibināšana un izbeigšana pati par sevi nav balstāma uz sarunu, bet gan uz dokumentiem. Tas ļaus nākotnē izvairīties no nepatīkamām situācijām un pārpratumiem.

Proti, lai izbeigtu darba attiecības, darbiniekam ir jāiesniedz rakstveida iesniegums. Jūsu gadījumā tas būtu lūgums izbeigt darba līgumu uz vienošanās pamata atbilstoši Darba likuma 114. pantam. Līdz ar to ir jābūt darba devēja sagatavotam un Jūsu parakstītam līgumam par iepriekš minēto vienošanos, kā arī darba devēj darba laika uzskaites grafikā – tabelē – ir jābūt ierakstiem par nostrādāto laiku līdz pēdējai darba attiecību dienai, kas ļauj aprēķināt galīgo aprēķinu.

Jums var ieteikt vērsties pie darba devēja un nokārtot darba attiecību izbeigšanu atbilstoši tiesību normās noteiktajam. Jūsu paļāvība un nerīkošanās atbilstoši savām interesēm var nelabvēlīgi ietekmēt iespējas saņemt galīgo aprēķinu, kas Jums pienākas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas