E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18285
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Uz darbinieka ienākumu neattiecina MU izdevumus apmācībai darba pienākumiem

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2019
Laila

Labdien! Plānoju dibināt savu mazkapitāla SIA. Ņemot vērā, ka tam ir noteikta maksimālā alga, kas ļoti sarežģī dzīvi, vēlos saprast, vai, pamatojoties uz Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 2.1. panta 3. punkta 2. daļu, varu apmaksāt arī savas studijas augstskolā. Lai gan VID norāda, ka tas nav iespējams, neizprotu, kādēļ, jo likumā tas ir noteikts: [..] par darbinieka apmācību, lai iegūtu [..] amatā nepieciešamās iemaņas. Vai studējot cilvēks neiegūst iemaņas un zināšanas?

A
atbild:
14. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Mikrouzņēmumu nodokļa likme ir 15% no apgrozījuma, algai nodokļu nav. Vieglajam nodokļu režīmam tāpēc arī, salīdzinot ar vispārējo darbaspēka nodokļu maksātājiem, ir noteikti ierobežojumi, tajā skaitā darbinieka ienākumam – ne vairāk par 720 eiro mēnesī.

Likumā pateikts, ka uz darbinieka ienākumu neattiecina mikrouzņēmuma izdevumus par darbinieka apmācību, lai iegūtu, uzlabotu vai paplašinātu darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamās iemaņas un zināšanas.

VID metodiskajā materiālā par mikrouzņēmumu nodokli minēts skaidrojošs piemērs: mikrouzņēmums samaksā izdevumus, kas saistīti ar tā darbinieka apmācību kvalifikācijas celšanas kursos, kuri atbilst darbinieka veicamajiem darba pienākumiem un ir saistīti ar darba pienākumu veikšanu, nepieciešami to labākai veikšanai, nodrošināšanai, darbinieka kvalifikācijas celšanai u. tml. Mikrouzņēmuma segtos izdevumus neattiecina uz mikrouzņēmuma darbinieka ienākumiem.

Ja Mikrouzņēmumu nodokļa likumā būtu paredzēts neattiecināt uz darbinieka ienākumiem mikrouzņēmuma segtos maksājumus par augstākās izglītības izdevumiem, tad likumā tas tā arī būtu ierakstīts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas