E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18278
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā noteikt, vai būvniecība veikta patvaļīgi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Ilmārs

Labdien! Pie mana nekustamā īpašuma fasādes ir piestiprināta sabiedriskā transporta kontakttīkla atsaite. Īpašuma zemesgrāmatā nav reģistrēts šāda tipa apgrūtinājums, tādēļ uzskatu, ka varu prasīt to demontēt. Uz kāda normatīva pamata es varu lūgt kontakttīkla īpašnieku (šajā gadījumā “Rīgas satiksmi”) demontēt savu atsaiti un blakus īpašumam uz pašvaldības zemes izvietot atbilstošu stabu, pie kura var izvietot šo atsait? Vai man atliek vienīgi vērsties tiesā, ja “Rīgas satiksme” to nepiekrīt darīt par saviem līdzekļiem?

A
atbild:
17. oktobrī, 2019

Ņemot vērā to, ka sabiedriskā transporta kontakttīkls (un atsaites pret citu īpašumiem) ir izbūvējams saskaņā ar saņemto un būvvaldē apstiprināto būvatļauju, šajā situācijā ir jāvērtē, vai Jūs kā īpašnieks esat devis saskaņojumu šādai būvniecībai vai ne.

Saskaņā ar Būvniecības likuma 18. pantu:

(1) Būvdarbu kontroli atbilstoši šajā likumā noteiktajai kompetencei veic būvvalde, institūcija, kura pilda būvvaldes funkcijas, un biroja būvinspektori – attiecīgajā institūcijā nodarbinātas personas, kuras ir ieguvušas patstāvīgās prakses tiesības arhitektūras vai būvniecības jomā un reģistrētas būvinspektoru reģistrā. Sadarbības ietvaros būvvaldes būvinspektoram ir tiesības apskatīt būvdarbu laikā arī tādu būvi un būvlaukumu, kuru uzraudzība ir biroja vai citas institūcijas, kas pilda būvvaldes funkcijas, kompetencē, un sniegt par to informāciju attiecīgajām institūcijām tālākai rīcībai.

(2) Būvdarbi, kas uzsākti vai tiek veikti bez būvniecības ieceres dokumentācijas, akceptētas apliecinājuma kartes vai akceptēta paskaidrojuma raksta, bez būvatļaujas vai pirms tam, kad izdarīta atzīme par attiecīgo nosacījumu izpildi, gadījumos, kad attiecīgie lēmumi saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešami, kā arī būvdarbi, kas neatbilst būvprojektam un normatīvo aktu prasībām, ir kvalificējami kā patvaļīga būvniecība. Patvaļīga būvniecība ir arī būves vai tās daļas ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam vai būvdarbi, kas uzsākti bez attiecīgas projekta dokumentācijas, ja tāda nepieciešama saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Tādējādi sākumā Jums ir tiesības vērsties ar iesniegumu būvvaldē un lūgt izvērtēt, vai šajā situācijā nav pieļauta patvaļīga būvniecība.

Pēc iestādes atzinuma saņemšanas ir vērtējamas turpmākās darbības – lūgt novērst patvaļīgo būvniecību (nodrošinot atsaites fiksāciju citādi (ne saistībā ar Jūsu īpašumu)) un atlīdzināt radītos zaudējumus (ja tādi radīsies vai ir radušies).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas