E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18272
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Publiskas telpas videonovērošana

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Aleksandrs

Labdien! Gribu uzstādīt durvju zvanu ar videokameru. Zvans tiks uzstādīts daudzdzīvokļu mājā, kopīpašuma telpā. Saprotams, ja būs ieslēgta videonovērošana ar ierakstu, tad vajadzēs saņemt atļauju no DZĪKS, rīkojot īpašnieku sapulci, un izlīmēt informatīvas zīmes par videonovērošanu. Vai ir vajadzīga kāda atļauja un zīmes, ja netiks filmēts visu laiku vai ja filmēšana notiks tikai tad, kad cilvēks zvanīs pie durvīm? Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2019

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679, kā arī nacionālie tiesību akti. Fizisko personu datu apstrādes likums nacionālajā līmenī precizē datu apstrādi videonovērošanas jomā, t. i., minētā likuma 36. pants nosaka:

  • Šā likuma un datu regulas prasības neattiecas uz datu apstrādi, ko fiziskās personas veic, izmantojot automatizētas datu ieraksta ierīces ceļu satiksmē, personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Ceļu satiksmē iegūtos ierakstus aizliegts izpaust citām personām un institūcijām, izņemot gadījumus, kad ir konstatējams kāds no datu regulā noteiktajiem datu apstrādes pamatiem.
  • Šā likuma un datu regulas prasības neattiecas uz datu apstrādi, ko veic fiziskās personas, izmantojot automatizētas videonovērošanas ierīces personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Par datu apstrādi personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām netiek uzskatīta publiskās telpas novērošana plašā mērogā vai gadījumi, kad tiek izmantoti tehniskie palīglīdzekļi informācijas strukturēšanai.
  • Ja pārzinis izmanto informatīvo zīmi, lai informētu datu subjektus par videonovērošanu, minētajā zīmē norāda vismaz pārziņa nosaukumu, kontaktinformāciju, datu apstrādes mērķi, kā arī iekļauj norādi par iespēju iegūt citu datu regulas 13. pantā norādīto informāciju.

Ņemot vērā, ka zvana izdarīšanas brīdī persona tiks filmēta (ar ieraksta saglabāšanu), apstrādei ir piemērojami regulas nosacījumi videonovērošanas jomā.

Tā kā dati (ieraksts) tiks saglabāti, tad šādas darbības ir uzskatāmas par datu strukturēšanu, izmantojot palīglīdzekļus (informācijas nesēji u. c.).

Uz videonovērošanas veikšanu Jūsu aprakstītajos apstākļos (publiskas telpas novērošana) nevar attiecināt apstrādi personiskajām vai mājsaimniecības vajadzībām. Līdz ar to, veicot ierakstu tikai tajā brīdī, kad tiek zvanīts pie durvīm, ir piemērojamas visas tās pašas prasības kā videonovērošanai pastāvīga režīmā (t. i., jāsaņem atļauja šādu darbību veikšanai (dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmums), jāinformē datu subjekts (regulas 13. pants), jāievēro likuma 36. panta 3. daļa u. c. regulā un speciālajos likumos noteiktās prasības).

Savukārt, ja videoieraksta veikšana (saglabāšana) nenotiek vispār, t. i., zvana brīdī attālināti tiek aplūkota persona, kas veic zvanu, tad šāda datu apstrāde (personu aplūkošana) būtu attiecināma uz datu apstrādi personiskajām vajadzībām un nebūtu regulas tvērumā (2. panta 2. punkta c) apakšpunkts).

Likuma 2. panta 1. punkts noteic, ka šo regulu piemēro personas datu apstrādei, kas pilnībā vai daļēji veikta ar automatizētiem līdzekļiem, un tādu personas datu apstrādei, kuri veido daļu no kartotēkas vai ir paredzēti, lai veidotu daļu no kartotēkas. Ja apstrādi neveic ar automatizētiem līdzekļiem, tādējādi neveicot datu saglabāšanu (ierakstu), netiek izpildīti regulas 2. panta 1. punkta nosacījumi, t. i., šāda datu apstrāde (tikai novērošana) ir ārpus regulas tvēruma.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas