E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18271
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Ierēdņa iecelšana amatā un atbrīvošana no amata

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2019
Zane

Labdien! Ierēdnis savā darbavietā kandidēja uz citu amatu un uzvarēja konkursā. Vai šajā gadījumā viņš tiks pārcelts citā amatā (Valsts civildienesta likuma 37. pants) vai arī tiks iecelts amatā (likuma 11. pants) un atbrīvots no iepriekšējā amata? Vai abos gadījumos var noteikt pārbaudes laiku?

A
atbild:
06. novembrī, 2019
Valsts kanceleja
Artis Ozoliņš, Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks

Saskaņā ar Valsts civildienesta likuma 8. panta ceturto daļu uz vakanto ierēdņa amatu atklātu pretendentu konkursu var neizsludināt šajā likumā noteiktajos gadījumos. Viena no šādām iespējām paredzēta Valsts civildienesta likuma 37. panta pirmajā daļā, kurā regulēta ierēdņa pārcelšana citā amatā.

Līdz ar to, ja iestādes vadītājs ir izvēlējies vakanto amata vietu aizpildīt, izsludinot atklātu pretendentu konkursu, tad gadījumā, ja konkursā ir uzvarējis iestādē jau nodarbināts ierēdnis, Valsts kancelejas ieskatā iestādei minētā persona ir jāatbrīvo no amata, kuru tā ieņem, un atbilstoši Valsts civildienesta likuma 11. panta pirmajai daļai jāieceļ jaunajā amatā.

Pamatojoties uz Valsts civildienesta likuma 11. panta ceturto daļu, iestādes vadītājs, ieceļot pretendentu amatā, var noteikt pārbaudes laiku, kas nedrīkst pārsniegt sešus mēnešus. No minētās normas izriet iestādes vadītāja rīcības brīvība katrā konkrētā gadījumā izvērtēt, vai ir nosakāms pārbaudes laiks un, ja tas ir nosakāms, uz cik ilgu laiku.

Turpretim gadījumos, kad ierēdnis tiek pārcelts citā amatā saskaņā ar Valsts civildienesta likuma 37. pantu, pārbaudes laiks netiek noteikts, jo ierēdņa atbilstība amatam tiek izvērtēta, lemjot par pārcelšanas pieļaujamību un lietderību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas