E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18237
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Augstākas iestādes lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2019
Elīna

Pirms vairākiem mēnešiem novietoju auto pagalmā pie mājas, bet pa nakti tika “atsegtas” ceļazīmes, ka stāvvieta paredzēta tikai kaimiņu mājas iedzīvotājiem ar atļaujām. Portālā www.latvija.lv uzrakstīju iesniegumu ar lūgumu sodu apstrīdēt, jo novietoju auto, pirms ceļazīme tika uzstādīta. No sistēmas sods tika dzēsts, bet tagad, pēc pāris mēnešiem, saņemu vēstuli, ka sods nav atcelts, jo “policijai nav jāmeklē atļaujas un jārisina tādi jautājumi uz vietas”, “vienalga auto tur atradās zīmes robežās”, “sods ir profilakses nolūkos, lai es ievērotu likumus” utt. Un ne vārda par apstākļu neparedzamību un manis aprakstīto situāciju. Kā panākt soda atcelšanu, un kā argumentēt šo situāciju? Vai man pienākas sods, ja zīme stājas spēkā vēlāk, nekā esmu novietojusi auto?

A
atbild:
18. oktobrī, 2019
Linda Ņikona
LV portāls

Kā iepriekš LV portālam norādījusi Valsts policija, ceļazīmes dzīvojamo māju iekšpagalmos uzstāda ceļa īpašnieks. Tas notiek pēc iepriekšējas saskaņošanas ar vietējo pašvaldību.

Vienlaikus Jums ir tiesības lēmumu par administratīvo pārkāpumu pārsūdzēt. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss (LAPK) paredz, ka administratīvā pārkāpuma lietā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt augstākā iestādē persona, kura saukta pie administratīvās atbildības, savukārt, ja augstākas iestādes nav, lēmumu var pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā 10 darba dienu laikā. Saskaņā ar LAPK 238.1 pantu augstāka iestāde ir tās iestādes augstāka amatpersona, kuras kompetencē ir administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšana.

Piemēri:

VP amatpersona personai X uzliek sodu par transportlīdzekļa novietošanu neatļautā vietā. X uzskata nevarēja paredzēt, ka nakts laikā tiks uzstādīta zīme, kas aizliedz attiecīgajā vietā atstāt auto, kur līdz tam atbilstoši normatīvajiem aktiem to drīkstēja atstāt. X var pārsūdzēt VP amatpersonas lēmumu, iesniedzot sūdzību VP priekšniekam.

Pašvaldības policijas inspektors personai X uzliek sodu par transportlīdzekļa novietošanu neatļautā vietā. X uzskata: nevarēja paredzēt, ka nakts laikā tiks uzstādīta zīme, kas aizliedz attiecīgajā vietā atstāt auto, kur līdz tam atbilstoši normatīvajiem aktiem to drīkstēja atstāt. X var pārsūdzēt pašvaldības policijas inspektora lēmumu, iesniedzot sūdzību attiecīgās pašvaldības policijas priekšniekam.

Ja iestāde, kas piemēroja administratīvo sodu, Jums atsūtījusi vēstuli, ka sūdzību ir izskatījusi, bet lēmumu atstās negrozītu, Jums ir tiesības arī šo lēmumu pārsūdzēt, bet nu jau 10 darba dienu laikā rajona (pilsētas) tiesā pēc savas dzīvesvietas adreses.

Latvijas tiesu portāla sadaļā “Tiesu meklētājs”, norādot pilsētu vai novadu, kā arī dzīvesvietas adresi, tiks uzrādītas konkrētajai adresei piekritīgās tiesas kontaktinformācija.

LV portāls vērš uzmanību: pārsūdzot lēmumu par administratīvā soda piemērošanu, tajā obligāti ir jānorāda, kā ir izpaudusies lēmuma par soda uzlikšanu nepareizība (piemēram, norādīt to, kādēļ transportlīdzekļa īpašnieks nevarēja ievērot noteikumus). Saskaņā ar LAPK 280. pantu sūdzībā augstākai iestādei jānorāda:

  • tās institūcijas (amatpersonas) nosaukums, kurai adresēta sūdzība;
  • sūdzības iesniedzēja vārds, uzvārds un dzīvesvieta;
  • lēmums, par kuru iesniedz sūdzību;
  • kādā apjomā lēmumu pārsūdz un kā izpaužas lēmuma nepareizība;
  • sūdzības iesniedzēja prasījums;
  • sūdzībai pievienotie dokumenti;
  • sūdzības sastādīšanas laiks.

Sūdzību paraksta iesniedzējs.

Savukārt atbilstoši LAPK 289.1 pantam sūdzībā rajona (pilsētas) tiesai jānorāda:

  • tās tiesas nosaukums, kurai adresēta sūdzība;
  • sūdzības iesniedzēja vārds, uzvārds un dzīvesvieta;
  • lēmums, par kuru iesniedz sūdzību;
  • kādā apjomā lēmumu pārsūdz un kā izpaužas lēmuma nepareizība;
  • sūdzības iesniedzēja prasījums;
  • lūgumi tiesai;
  • sūdzības sastādīšanas laiks.

Sūdzībai klāt var pievienot pierādījumus, ar kuriem pamatota sūdzība. Sūdzību paraksta iesniedzējs.

Savukārt visai nepieciešamajai informācijai par pārsūdzēšanas iespējām (kā, kur, par ko, cik ilgā laikā) jābūt norādītai lēmumā (protokolā, kā arī vēstulē), kuru saņēmāt. Tiesu prakse liecina: gadījumos, ja lēmumā nav norādīts, par ko, kur un kādā termiņā to var apstrīdēt, personu pie administratīvās atbildības nevar saukt.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas