E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18213
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
3
3

Par apgādnieka zaudējuma pensiju no Krievijas

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2019
Žanna

Labdien! Esmu 3. grupas invalīde kopš bērnības uz mūžu. Nesen atteicos no invaliditātes pensijas par labu apgādnieka zaudējuma pensijai. VSAA piešķīra apgādnieka zaudējuma pensiju no abiem vecākiem. Situācija tāda, ka mātei (Latvijas nepilsone) bija tikai Latvijas pensija, bet tēvam (Krievijas pilsonis) – Latvijas un Krievijas pensija (kara pensija). Likuma panti par apgādnieku zaudējumu pensiju invalīdiem kopš bērnības uz mūžu ir identiski gan Latvijā, gan Krievijā. Vai es kā Krievijas pilsone varu pieprasīt arī Krievijas apgādnieka zaudējuma pensiju no tēva kara pensijas? Vai tas nebūs pretrunā Latvijas likumdošanai? Vai pensiju varu pieprasīt, izmantojot VSAA, vai man pašai tā jāpieprasa no Krievijas pensiju fonda Maskavā? Kādi nodokļi man jāmaksā Latvijai, ja tiks piešķirta arī Krievijas pensija?

A
atbild:
15. oktobrī, 2019
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Santa Pēkale, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas (turpmāk – KF) līgums par sadarbību sociālās drošības jomā (turpmāk – līgums) paredz, ka līgumā tiek administrētas pensijas, kuras Krievijā nodrošina KF Pensiju fonds. Latvijā dzīvojošām personām pensija no KF Pensiju fonda ir jāpieprasa ar VSAA starpniecību. Jāņem vērā, ka, pieprasot KF pilsoņa apgādnieka zaudējuma pensiju, Latvijas apgādnieka zaudējuma pensija par tēvu tiks pārtraukta. Tādēļ pirms izvēles izdarīšanas ieteicams pieprasīt KF pensijas prognozi, lai pārliecinātos, vai šādas pensijas pieprasīšana ir izdevīga. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no KF apgādnieka zaudējuma pensijas netiks ieturēts, ja no Valsts ieņēmumu dienesta tiks saņemts apstiprinājums, ka šai pensijai ir piemērojams iedzīvotāju ienākuma nodokļa atbrīvojums.  

Iespējams, ka KF apgādnieka zaudējuma pensiju var piešķirt citas atbildīgās iestādes. Taču šādas pensijas netiek administrētas līgumā un VSAA neiesaistās ne pensiju pieprasīšanā, ne izmaksā. Tāpat arī nodokļu ieturēšana no šādām pensijām nav VSAA kompetencē.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas