E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18206
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Nodokli par attaisnotajiem izdevumiem var atgūt, ja nodoklis ir maksāts

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2019
Valentina

Mans dēls ir 1. grupas invalīds, kura ārstēšanās pašā sākumā prasīja ļoti lielas izmaksas. Tās tika deklarētas, bet VID atmaksāja tikai daļu, pārnesot nodokļu pārmaksu uz 2018. gadu. VID norādīja, ka dēls pats nestrādā un iespēju robežās nodoklis tika atmaksāts man (mammai). Es 2018. gadā sāku strādāt (02.08.2018.), un man pašai pēc deklarācijas pienācās nodokļu atmaksa, bet dēlam atlikušo pārmaksu neatmaksāja vispār. 2019. gadā es uzteicu darbu sakarā ar veselības pasliktināšanos, esmu 3. grupas invalīde. Man par 2019. gadu algots darbs un sociālās iemaksas būs tikai līdz 14.06.2019. Vai dēls var atgūt savu nodokļu pārmaksu, kas ir apmēram 480 eiro, ja viņš nav spējīgs veikt iemaksas un nav spējīgs strādāt algotu darbu?

A
atbild:
14. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Deklarējot attaisnotos izdevumus par saviem vai ģimenes locekļu ārstniecības izdevumiem, kā pārmaksu var atgūt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), ja nodoklis vispār ir maksāts, tas ir, bijuši tādi ienākumi (alga, pensija), no kuriem ir ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Ja nodoklis nav maksāts, nodokļa atmaksu nevar saņemt.

Taču arī nodokļu maksātājam neatmaksā nodokli par visu attaisnoto izdevumu summu, par visiem tēriņiem, kādi vien ir bijuši ārstniecībai. Līdz 2017. gadam attaisnoto izdevumu gadā deklarējamā norma, no kuras varēja atgūt nodokli, bija 215 eiro, no 2018. gada – 600 eiro.

Ja kādu gadu nav bijis ar IIN apliekamu ienākumu, attaisnotos izdevumus pārceļ uz nākamajiem gadiem. Līdz 2017. gadam attaisnotos izdevumus pārcēla uz nākamajiem 5 gadiem, kopš 2018. gada – uz nākamajiem trim gadiem. Ja šajos gados ir ar nodokli apliekami ienākumi, pārmaksāto nodokli var atgūt.

Turklāt taksācijas gadā atskaitāmais kopējais attaisnoto izdevumu apmērs nevar pārsniegt 50% no gada apliekamā ienākuma.

Iespēja atgūt pārmaksāto nodokli par attaisnotajiem izdevumiem (ārstniecībai un izglītībai) ir paredzēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājiem, tas nav ne sociālās apdrošināšanas, ne sociālais pakalpojums. Cilvēkiem ar invaliditāti valsts likumā ir noteikusi citus dažādus atbalsta veidus un maksājumus – invaliditātes pensiju, atlaides, atvieglojumus nodokļiem utt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas